Високопоставен служител на технологичния гигант Google Дениъл Фрединбург е загинал в събота под Еверест, при срутването на лавина, предизвикана от силното земетресение, ударило Непал. За смъртта на 33-годишния Фрединбург съобщи британската компания Jagged Globe, организирала изкачване на върха за група алпинисти, в която е бил и изпълнителният директор на Google.Информацията за трагичната смърт на Фрединбург е публикувана на страницата на компанията. „С мъка искаме да ви съобщим за смъртта на член на групата ни алпинисти Дениъл Фрединбург. Други двама членове на групата са били ранени, но не са с опасност за живота, когато лавината е затрупала лагера. В момента те са под наблюдение в лагера”, гласи съобщението. Съобщава се още, че Фрединбург е починал в следствие на тежки травми по главата. 

Фрединбург работи за Google в течение на много години. Там той се е занимавал с въпросите на защитата от неразрешен достъп до лабораториите за най-нови разработки на Google - Google X. Фрединбург е бил запален алпинист. Той също е фотографирал най-високите върхове в света за Google Maps.

Смъртта е потвърдена и от малката му сестра Меган, която публикува снимка, на която той изкачва планина, в Инстаграм. „Това е Мега, малката сестра на Дан. Със съжаление искам да информирам всички, които го обичаха, че Дан е получил травма на главата и е загинал вследствие на лавината на Еверест от тази сутрин. Благодарим ви за любовта и подкрепата и знаем, че неговата душа ще продължи да живее в много от вас. Той бе всичко за нас. Благодаря Ви”, написа Меган.