Македонският премиер Никола Груевски определи поведението на опозицията като "пета колона" в страната.

По време на предизборна среща организирана от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ в град Охрид на няколко пъти Груевски нарече опозицията "пета колона". Според него поведението и коментарите за инцидента на границата в село Гошинце от страна на опозиционните лидери са били антидържавни. В началото на седмицата властите в Скопие съобщиха, че "страната е била обект на терористично нападение от 40 въоръжени лица, които са нахлули от съседно Косово".

"В крайна сметка ние ще спечелим битката с опозицията. И тази победа ще бъде в стил Касус Клей /Мохамед Али, бел.ред./. С нокаут, в който противникът още не знае, че е паднал", каза още Никола Груевски и добави: Нямам никакво съмнение, че това ще стане така. "Привържениците ни само чакат да получат сигнал и да започнат да действат....Ще Ви победим толкова яко, че ще изпаднете в безсъзнание", каза още Никола Груевски.

От два месеца в Македония има тежка политическа криза. Опозицията направи огромни разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите. В повечето корупционни схеми участва лично директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е братовчед на Груевски.

Груевски многократно обвинява опозицията, че иска "да предизвика междуетнически конфликт". Той обвинява опозицията, че обслужва чужди служби.

Много дипломати в страната и чужбина открито призовават за оставка на водещите политици от правителството.