Близо 900 са жертвите до момента след днешното разрушително земетресение с магнитуд 7,9 в Непал, ранените са хиляди. Столицата Катманду е понесла сериозни щети.

От бедствието са пострадали и множество източни и североизточни райони в Индия, предаде ТАСС. Според Франс прес, която цитира най-новите данни на непалската полиция, малко преди 13 часа по Гринуич загиналите при земетресението в страната са били 876.

Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите райони и призова международната общност да окаже хуманитарна помощ, предаде ДПА.

Най-малко 29 от 75-те окръга в страната са засегнати от земетресението. На съвещание правителството реши да отпусне 500 милиона непалски рупии (5 млн. долара) за фонда за борба с бедствията.

Трусовете бяха усетени силно в Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш.

Във връзка с човешките жертви и сериозните разрушения в Непал руският лидер Владимир Путин изпрати съболезнования на непалския президент Рам Баран Ядав, придружени със съчувствени думи за роднините на жертвите и пожелания за скорошно оздравяване на другите пострадали, съобщи Кремъл.

Руското министерство на извънредните ситуации предложи на Непал помощ за ликвидиране на последиците от стихийното бедствие и изрази готовност да изпрати в района над 50 спасители с голям опит и високотехнологично оборудване, действали преди в Хаити, Турция и Китай, информира ТАСС.

Индия изпрати в Непал около 50 спасители с военнотранспортен самолет и до вечерта ще прати още две машини, съобщи министерството на отбраната в Делхи.

По информация на посолството на Република България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение. Това съобщиха от МВнР. Почетният консул на България в Непар - Бхола Тхапа, продължава да поддържа редовен контакт с местните власти. МВнР на Република България изказва съболезнования на семействата и близките на стотиците жертви на природната стихия, се посочва в съобщението.

Междувременно земетресението предизвика лавина на връх Еверест и най-малко 30 души са ранени, предаде Асошиейтед прес, като цитира непалски гид.

Лавината паднала между ледника Кумбу и базовия лагер, съобщи Анг Тшеринг ог непалската планинарска асоциация.

Вече е сигурно, че има най-малко 10 жертви след лавината, съобщи непалското министерство на туризма.

"Броят на жертвите може да се увеличи и да включва както шерпи, така и чужденци", каза представителят на министерството Гянендра Шреста.

Румънският алпинист Алекс Гаван, написа в "Туитър" от връх Пумори, на около 8 км западно от Еверест: "Базов лагер Еверест огромна лавина след това огромна лавина от Пумори. Бягам от палатката си да спася живота си. Невредим. Много хора нагоре в планината".

Друг алпинист - Даниел Мазур съобщи, че базовият лагер на Еверест е "сериозно пострадал" и екипът му е блокиран.

"Молете се за всички", написа той на страницата си в "Туитър".

Лавина през април миналата година уби 16 непалски водачи (гидове). Април е един от най-популярните периоди за изкачване на Еверест преди дъждовете и облаците да скрият планината в кра яна другия месец, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня също, че земетресение с магнитуд 8,3 през 1934 година уби 8500 души в Непал.