Равни права, най-вече в областта на трудовата заетост и здравеопазването, искат малките хора в България.

В момента те са обект на непряка дискриминация, тъй като работодателите не желаят да ги наемат на работа, макар да са с квалификация и образование, а необходимите им здравни услуги не се покриват от Здравната каса.

Това са само част от проблемите, които бяха поставени на Седмата национална среща на малките хора, която се провежда днес и утре в Русе.

В нея участват около 40 представители на българите с нисък ръст, както и техни придружители, от цялата страна. Целта на срещата е да се набележат най-важните проблеми пред малките хора и начините за решаването им. Според председателя на Националната организация "Малки български хора" Светослав Чернев до този момент нито една институция не е направила регистър на малките хора у нас. По неофициални данни те са между 300 и 350 души, като в организацията членуват половината от тях.

В момента се водят разговори с Министерството на отбраната за предоставяне на сграда, в която да бъде създаден първият на Балканите специализиран център по въпросите на малките хора. Той ще предлага комплексни услуги – като се започне от консултации, рехалибитация, физиотерапия, социално предприемачество, по примера на Испания и Германия.

По време на посещението си в Русе малките хора ще направят и разходка до Гюргево, като за голяма част от тях това ще бъде първото излизане зад граница.