Причината за напълняването не е липсата на движение, а лошата диета. Един пълен човек не е нужно дори да си мръдне пръста, за да отслабне - трябва само да намали яденето.

Това твърди международен екип от учени в публикация в новия брой на британския журнал за спортна медицина (British Journal of Sports Medicine), цитирана от Би Би Си.  
Кардиологът д-р Асим Малхотра, който е част от авторите, е един от най-големите противници на веригите за бързо хранене. Според него те и производителите на газирани напитки грешно са насадили мнението, че хората са си виновни за наднорменото тегло единствено, защото не спортуват. Истината обаче е, че спортът е полезен за намаляването на рисковете от сърдечни болести, деменция и много други заболявания, но не и за редуцирането на теглото.
 
"В последните 30 години, в които проблемът с наднорменото тегло се разгърна неимоверно, промяната в навиците на хората в западния свят да спортуват е минимална. Това означава, че очевидно проблемът идва от другаде - от храненето и бумът на бързите закуски", коментира Малхотра. Екипът му дори прави паралел между похватите на хранителната индустрия и тютюневата от 50-те, когато мощно се рекламира ползата от цигарите и приканва знаменитостите да спрат да се снимат в реклами за газирани напитки. 
Друго доказателство според учените е това, че в диетата на атлетите и хората, които стриктно следят теглото си, обикновено фигурират много мазнини и малко захари и въглехидрати. Когато обаче се дават за пример като хора, които поддържат фигура благодарение на спорта, тези подробности за храненето им се подминават. 
 
Разбира се, идеята на Малхотра и колегите му се възприе със смесени чувства в общността на диетолозите и здравните специалисти. Според проф. Марк Бейкър от Националния институт за обществено здраве на Великобритания да се изключи спорта от формулата за отслабване би било "идиотско", но със сигурност е препоръчително да се комбинира с диета.

Същото отбелязва и Сюзън Джеб, професор по диетология и здраве в Оксфорд, която изтъква, че разбивачите на митове са пропуснали да отбележат, че хората, които съчетават диета и спорт отслабват по-бързо, отколкото тези само на диета или само на спорт.