Обичате ли папая? Ако обичате, то ще ви дадем няколко добри здравословни причини да включвате по-често този плод в дневното си меню, пише сайтът „Уоманайтли“.

Папаята е богата на мощни антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания. Плодът е източник и на важни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае ежедневно. Папаята е богата на фибри, мед, фолиева киселина, пантотенова киселина, магнезий, витамин А, витамин С, рибофлавин и тиамин. Ако започнете да включвате папая в хранителния си режим, това може да подобри значително здравословното ви състояние. Ето някои от полезните ѝ свойства:

1. Помага за здрава имунна система
Папаята е сред най-добрите източници на витамин С – съдържа повече от 200% от препоръчителния минимален дневен прием.

Този витамин е важен за поддържането на добра имунна система и здрава кожа. Според някои специалисти витамин С може да намали риска от сърдечни болести, диабет и дори от някои видове рак, пише „Уоманайтли“.   

2. Помага за доброто здраве на очите
Морковите не са единственият източник на витамин А. Папаята също е богата на този витамин, а и на флавоноиди като зеаксантин, бета-керотин, лутеин и  криптоксантин, които са важни за здравето на очите.

Ако прекарвате прекалено много време пред компютъра, опитайте се да включите в дневното си меню повече моркови и папая.

3. Може да намали риска от рак
Тъй като е богата на антиоксиданти, папаята може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак. Флавоноидите и фитонутриентите в този плод помагат в борбата със свободните радикали и пазят клетките ви здрави. Според някои проучвания редовната консумация на папая може да помогне за предотвратяване на рак на дебелото черво и простатата.

4. Поддържа кожата ни здрава и млада
Не можем да избягаме от остаряването, но можем да предотвратим преждевременното сбръчкване на кожата, като се храним здравословно. Папаята е богата на витамин Е, витамин С и бета-каротин, които се борят с бръчките и помагат за по-здрава и красива кожа.

5. Действа добре на храносмилателната система
Папаята е известна и с доброто си влияние върху храносмилателната система. Плодът съдържа специфичния ензим папаин, който подобрява процеса на храносмилането и същевременно подпомага премахването на симптомите, които съпътстват лошото храносмилане – диария, газове, тежест в стомаха и различни други неразположения.

6. Стимулира растежа на косата
Папаята действа отлично на косата – прави я по-мека, поддържа естествения ѝ блясък, предпазва я от пърхот и стимулира растежа ѝ. Ако вкусът на папаята не ви харесва, може да си направите и маска за коса – като смесите половин чаша кисело мляко и една смляна папая.  Нанесете получената маска върху косата и я изплакнете след 40 минути.

7. Намалява менструалните болки
Папаята със сигурност не е най-доброто лекарство при болезнен цикъл, но все пак може да намали болката и да ви накара да се чувствате по-добре, тъй като ензимът папаин помага за намаляване на спазмите.

8. Помага за сваляне на излишни килограми
Похапването на папая няма да ви направи по-слаби, ако не се храните здравословно и не спортувате редовно. Този плод, който не е много калоричен и съдържа малко захар, обаче ще ви накара да се чувствате сити за по-дълго време.

Папаята е идеална добавка към чаша кисело мляко, салата, плодов пай, а може да се консумира и като нектар или сок.