Една от най-големите гръцки банки, "Пиреус", ще опрости еднократно кредитите на хора, които дължат до 20 000 евро, за да облекчи засегнатите от кризата клиенти.

Банката "Пиреус" взе решението да премахне или реконструира дълговете, в отговор на "хуманитарната криза", през която преминават най-бедните им клиенти.

Кредитите в размер до 20 000 евро, свързани с кредитни карти и потребителски кредити ще бъдат изцяло заличени, докато ипотечните кредити ще бъдат замразени, а лихвата опростена.

"Пиреус" е забележително изключение, тъй като редица шефове на други гръцки банки напуснаха постовете си, след като радикалната лява партия Сириза дойде на власт през януари.

Гръцките банки са в отчаяна нужда от ликвидност, тъй като за периода от декември до февруари притежателите на сметките са изтеглили близо 25 милиарда евро заради страхове от падането на Гърцкото правителство под управлението на Алексис Ципрас.

Гръцкото правителство в момента води напрегнати преговори с Европейския съюз и МФВ относно реформите, които трябва да извърши, за да отключи останалите 7,2 милиарда евро от спасителния заем.