България и Румъния ще си сътрудничат в областта на лекарствената политика и спешната медицинска помощ.

Днес правителството одобри проект на План за сътрудничество между министерствата на здравеопазването на България и Румъния и МВР на Румъния, представлявано от Департамента за спешни ситуации.

Планът предвижда страните да си оказват взаимопомощ за подобряване качеството на спешната медицинска помощ и нейното предоставяне в двете страни, както и на политиката, свързана е доставките и ценообразуването на лекарства. Сътрудничеството ще се осъществява чрез обмен на информация, документация, опит и експерти, обучение на здравни професионалисти, съвместно участие в проекти, финансирани със средства на ЕС и насочени към развитие на спешната медицинска помощ в двете страни.

Предвижда се обмен на експертиза и ноу-хау по отношение на спешната медицинска помощ и по-специално относно поддържането на готовност и осигуряването на отговор в доболничната помощ и в системата за спешна медицинска помощ в болничния сектор в случай на бедствия и инциденти, причиняващи масивни щети.

За развитието на системата за спешна медицинска помощ в България румънската страна ще окаже подкрепа но отношение развитието на компонентите й, свързани с парамедицинския и медицинския персонал, както и капацитета, отнасящ се до човешките ресурси, на базата на конкретни обучения и обмен на опит.