Макар че можем да си отдъхнем за малко от снега и дъжда след тежката и дълга зима, май месец ще е по-дъждовен от нормалното, предупреди синоптикът Петър Янков, управител на ТВ-МЕТ, цитиран от Dnes.bg.

Освен това активното снеготопене ще започне още в края на април, което означава, че трябва да имаме едно наум и за евентуална усложнена обстановка.

"Май месец, както и първата половина на юни, се очаква да е по-влажен от нормалното, с валежи малко над нормите. Това е тенденция на Балканите заради глобалното затопляне. Освен това май е и сезонът на гръмотевичните бури", обясни Янков.

Неговата прогноза е, че времето ще се оправи и ще се задържи стабилно през юли и август. Тогава ще става за плаж и по родното Черноморие.

За разлика от миналото лято, което беше дъждовно и студено за сезона, очакванията на синоптика са, че това ще е с температури горе - долу в рамките на нормалното и ще е характерно с по-влажна първа половината и по-сухо, в рамките на нормите, през втора половина.

Дългосрочните прогнози обаче не могат да са точни и вероятността да се сбъднат е в рамките на 50-60%.

"В любовта и прогнозата за времето няма лъжи, има само грешки", призна Петър Янков и добави, че няма синоптик, който да не иска неговата прогноза да се сбъдне.

Добрата новина е, че вече идва краят на тази дълга зима, не толкова студена, но характерна с резки обрати и с краткосрочни затопляния.

Янков прогнозира, че в близките дни се очакват слаби валежи почти навсякъде, както и застудяване.

Ще навлизат студени вълни на няколко порции. И днес под тяхно влияние облачността ще е значителна с макар и слаби, но чести валежи.

Най-много ще са в Южна България. Очаква се да паднат около десетина литра на квадратен метър дъжд в югоизточните и крайните южни райони. В Централна и Северна България ще са по 5 до 7 литра на квадратен метър.

"Това е нормално за сезона. Валежите няма да създават проблеми, знаем, че широката общественост е болезнено настроена, когато става дума за валежите", обясни Петър Янков.

От четвъртък започва постепенно затопляне и в петък ще е много топло и приятно време с температури до 28 - 29 градуса в южните райони. Ветровете ще бъдат слаби и предимно от Югозапад. В планините и снеготопенето ще е слабо.

В неделя пак започва заоблачаване и преваляване, което ще продължи до понеделник и вторник. След това до края на месеца времето ще е слънчево.

Нови валежи със силни ветрове ще има около 29 април. Вятърът обаче ще е южен и ще е топло, защото подхожда средиземноморски циклон към България. Тогава снеготопенето ще е по-интензивно заради силния вятър.

Според Петър Янков резките промени във времето се отразяват доста зле на хората.

"Всеки организъм не приема добре резките температурни контрасти и така бързо се изхабява. Заради това на Балканите дамите по-бързо се изхабяват в сравнение със скандинавките или африканките, защото при тях няма такива резки температурни контрасти", заключи синоптикът.