Близо 15 хил. диабетици са застрашени да останат без реимбурсиране на лекарствата за т. нар. диабетно стъпало. За тази опасност алармира председателят на сдружение "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром Марияна Александрова, предаде репортер на БГНЕС.

За заболяването, което води до рани, язви и ампутация на крайници в последните си два стадия, към настоящия момент НЗОК плаща част от сумата за две лекарства. Те са със съдържание на алфалипоева киселина, струват между 29 и 31 лв., а НЗОК покрива 8 лв. за едно от лекарствата и 9 лв. за другото. На практика това възлиза на близо 1.4 млн. лв. годишно.

В същото време, в писмо до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарства и лекарствени продукти, Министерството на здравеопазването е предложило изваждането на двата медикамента от позитивния лекарствен списък. Сред подписалите предложението е зам.-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков, а основанието – че вече на пазара е регистрирана хранителна добавка, съдържаща алфалипоева киселина.

Опасенията на пациентската организaция са, че хранителната добавка не може да замести лекарството. Второто притеснение е, че страдащите от диабетно стъпало, са хора в напреднала възраст и неплатежоспособни. Освен това лепенките за лечение на диабетни рани, които се използват в по-напредналите стадии, струват в пъти повече.

Статистиката сочи, че всяка година 138 диабетици у нас са застрашени от ампутиране на крайниците. Алфалипоевата киселина лекува сетивните нарушения при хората, страдащи от заболяването. Правилното лечение води до 46% успеваемост.

Решението за премахването или оставянето за лекарствата в позитивния списък трябва да бъде взето в 30-дневен срок.