Повече от 150 вида бира за първи път видяха и закупиха в България запалени фенове на пенливата напитка благодарение на неделния бирпазар в столичния бар Kanaal, предаде репортер на БГНЕС.

Едно от култовите места за среща на по бира с приятели работи понякога в неделя изцяло като магазин, предлагайки редки и непознати у нас бири. "Изкарваме бири, които не са ежедневно на рафта или съвсем нови неща, внесени преди дни, което е много интересно за нашите посетители", разказа за БГНЕС собственикът на Kanaal Люборим Чонос.

Заедно със своята съпруга преди три години те решават да отворят свое заведение и да предлагат на посетителите бира, която не може да бъде опитана никъде другаде в София. "Бизнесът се развива много бързо и има голям потенциал. Преди три години ни се смееха, че предлагаме бири, които струват от 5 лева нагоре, но сега има редица барове и ресторанти, които се интересуват от крафт бира, дори започнахме да доставяме", разказа Любо.

На днешния бирпазар в Kanaal бяха извадени основно редки американски бири. У нас има много малко продукция от американските пивоварни и ако има, тя отново е дошла в страната благодарение на Любо и съпругата му. Една от най-интересните и редки бири днес беше от пивоварната AleSmith в Сан Диего. "Това е столицата на американското крафт пивоварство. Те са едни от пионерите и онези, които водят американската бирена индустрия", сподели Любо.

Докато разговаряме, буквално стотици хора не спират да разглеждат, разпитват и да избират коя бутилка да отнесат вкъщи. "Някои хората познават част от марките, с нас са от създаването на бара и следят пазара. За други бирите обикновено са тотално непознати и разчитат на нашата препоръка, за да си изберат нещо", каза собственикът на бара. Той призна, че има единици от предлаганите в неговия бар бири, които сам той не е опитвал. Това се случва само, когато те са внесени съвсем наскоро, какъвто бе случаят днес.

Последният внос е на 50 различни вида бира от 12 пивоварни, основно от Съединените американски щати. Общо в бара се предлагат около 400 вида бира от цял свят. По-голямата част от предложените днес на бирпазара продукти от утре ще могат да бъдат опитани в бара всяка вечер. Изключение ще направят няколко много редки неща, които са в малки количества и ще свършат още днес, каза Любомир Чонос.

Понякога му се случва в бара да идват манияци, които търсят определена бира, а Любо я намира след няколко дни. Можете да откриете почти всичко, стига да знаете какво търсите, завърши с усмивка той.