Татуисти от цял свят събра второто издание на Bulgaria Tattоo Expo, което се провежда този уикенд в София, предаде БГНЕС.

Конкуренцията тази година е изключително сериозна. Участници от България, Македония, Швеция, Великобритания, Италия, Франция, Гърция, Беларус и други са в НДК, за да покажат на какво са способни. Според татуистите в България това е най-добрият фест, който се организира у нас.

Стотици гости изпълниха Зала 3, като мнозина от тях използваха възможността да се сдобият с нова татуировка. В ранния следобед се проведоха и конкурси в категории за малка черно-бяла, голяма цветна, реалистична, ориентал татуировка и още, като с предимство бяха нови и непоказвани досега произведения по телата на най-запалените.

За втора поредна година специално участие във феста има SweetMeUp Boutique, като идеята на тазгодишното мероприятие е съчетание между татуировки и българска традиция - кукери, гайди и ревю-интерпретация на народни носии.

"Започнах като на шега, а се занимавам с рисуване на татуировки вече десет години", каза пред БГНЕС един от най-заетите по време на феста татуисти Любомир Добрев. Днес има повече интерес към татуировките, отколкото преди десет години, категоричен е той. Любо е на мнение, че това изкуство днес е по-комерсиално, което има както добри, така и лоши страни.

Хубавото е, че повече хора са готови да си направят татуировки и това означава повече работа за артистите. Разчупено е и мнението, че с татуировки се занимават само затворници и престъпници. Почти всеки човек вече има татуировка, сподели още Любомир Добрев, известен с прякора "Шнура", който има свое студио в центъра на София.

Най-възрастният човек, върху който е рисувал е бил над 70-годишен, но не е бил българин, призна Шнура. Все още в чужбина това изкуство е по-развито, отколкото у нас. В България засега мъжете с интерес към татуировките са повече, но скоро жените ще наваксат изоставането, убеден е той.

Един голям татус му отнема около десет часа, а по-малките - два или три часа. Големи проекти върху гърбове могат да отнемат и няколко години, за да бъдат напълно завършени, както са замислени. Често при Любо идват и хора, които искат да заличат дадена татуировка, но това е доста по-трудно от създаването й. Шнура е категоричен, че днес това е огромна индустрия, която е много модерна с висок клас машинки и използва съвременни и напълно безвредни препарати и бои.

Стига да спазваш хигиенните норми, няма причина за никакви притеснения, освен ако човек не е алергичен към определен препарат, обясни Добрев.

За втора поредна година Любо участва в Bulgaria Tattоo Expo и е много доволен от организацията на това мероприятие, което счита за може би най-доброто от подобен род у нас. Шнура и колегите му не крият, че се надяват в България да има повече събития като това.

Участие във феста през тази година ще вземе и Harley Davidson - Sofia, които ще представят няколко невероятни мотоциклета и разнообразни артикули за мотористи и фенове на марката.

Тази година Bulgaria Tattоo Expo разполага с 73 щанда, на които освен татуировки посетителите ще намерят всякакви стоки, свързани с културата на рисунки по телата – пиърсинг, бижута, облекла, материали за професионалистите. Фестът продължава и в неделя – 19 април.