Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин предлага въвеждане на възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 м. от 1 януари 2016 г. и плавно увеличаване с по два месеца годишно до достигане на възраст 55 г. за служителите в сектор "Отбрана и сигурност".

Министърът очаква до лятната ваканция на парламента промените в кодекса за социално осигуряване, които вече са качени в сайтана Министерството на труда и социалната политика, да са факт.

Предлага се още водолази, парашутисти и пилоти догодина да излизат в пенсия на 42 години и 10 месеца и за тях възрастта постепенно да нарасне до 45 години.

С промените, касаещи около 85 хиляди души, се отменят изискванията да са служители на системата в момента на пенсионирането, като остава сегашното изискване да имат 27 години стаж, от които 18 - в системата. Отпада и необходимостта човек да напусне, за да си подаде документите за пенсия.

За родените след 1960 г., които се осигуряват в универсални пенсионни фондове, ще има възможност да си пренесат сметките от фондовете в НОИ, тъй като в момента те не могат да се възползват от тези пари, защото от фондовете не се ангажират да им плащат доживотна пенсия, коментира Калфин.

Реално те в момента получават 28% по-ниски пенсии, в сравнение с родените преди тази дата.

В рамките на Държавното обществено осигуряване ще се обособи и фонд, който да бъде свързан с финансирането на ранното пенсиониране на служителите в сектор "Сигурност", съобщи Калфин.

Ще има тригодишен гратисен период за новите правила - за 1163 души, навършили стаж до края на 2015 г., ще има възможност да се пенсионират до края на 2018 г. по сегашните правила - без изискване за възраст.

Калфин коментира, че е готов да говори допълнително с балерините за възрастта за пенсиониране. По думите му много от тях след определена възраст работят в школи като хореографи.