Турският министър-председател Ахмет Давутоглу остро критикува приемането на резолюция от Европейския парламент, която призовава Турция да признае арменския геноцид, наричайки това знак за нарастващ расизъм в Европа.

Според премиера подобни изявления пренебрегват страданията на мюсюлманите по време на Първата световна война и рискуват да подбудят омраза към нехристиянски религиозни групи.

В сряда Европейският парламент прие резолюция, която призовава Турция да използва стогодишнината от убийствата през 1915 г., за да "признае арменския геноцид" и да помогне за подобряването на отношенията между двата народа.

"Европейският парламент не трябва да взима решения, които ще предизвикат омраза към определена религиозна или етническа група ако иска да даде приноса си за мира", каза премиерът и допълни, че въпросът е отвъд турско-арменският спор: "Това е ново отражение на расизма в Европа".

Според Армения по време на Първата световна война са били убити 1,5 млн. души. Според Турция стотици хиляди арменци и турци за загубили живота си по време на сраженията между Османската и Руската империя за контрола над Източен Анадол.

"Турците и арменците живеят заедно от 1000 години. Готови сме да подобрим съседските си отношения с Армения, но сме против предложението "турските болки да бъдат забравени", каза още той.