Инвестиционният план за Европа е шанс и за страните от Югоизточна Европа, тъй като само по-добре свързани ще можем да привличаме повече инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по въпросите на работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
  
Комисар Катайнен е на посещение в България в рамките на европейската си обиколка за представяне на Инвестиционния план за Европа.

Планът на ЕС за стратегически инвестиции предвижда да бъдат отключени публични и частни инвестиции в реалната икономика на Съюза на стойност поне 315 млрд. евро за периода 2015-2017 година.
 
„България се стреми да бъде двигател на интеграционните процеси в Югоизточна Европа и да покаже, че европейските инструменти работят“, подчерта държавният глава и определи Плана „Юнкер“ като навременна и стратегически важна инициатива на Европейската комисия.

Президентът Росен Плевнелиев допълни, че България притежава много силен потенциал в стратегически направления като енергийната ефективност, енергийната диверсификация, публично-частните партньорства и развитието на start-up културата в региона. 

„Страните на Балканите вече разбират, че е необходим наднационален подход и една държава не е способна да привлича сама стратегически инвестиции. Трябва да работим заедно като регион“, категоричен беше президентът Плевнелиев.
 
Вицепрезидентът Юрки Катайнен запозна държавния глава с компонентите на Инвестиционния план за Европа и подчерта, че амбицията на Европейската комисия е да отключи както публичен, така и частен капитал в подкрепа на малките и средните предприятия в Европа, които съставляват гръбнака на европейската и на българската икономика. 

ЕК приветства ясния план на България за реформи през 2015 г. и ще продължи да насърчава работата в ключови сектори като съдебната реформа, енергетиката, образованието и администрацията, беше подчертано още по време на разговора.