Шарена каручка, телегена от магаре. Това беше основната атракция в слънчевия Великнедски ден в столичния Зоопарк.

Макар че изписаната каручка с магаренце, която обикаляше по алеите на зоопарка, беше част от детски празник под надслов "Спри! Детето запази", организиран съвместно от Столична община и КАТ, децата толкова й се радваха, че искаха да се повозят.

"Къде са виждали децата такова нещо в София, а пък ние за пръв път я и извадихме", призна пред Dnes.bg директорът на зоопарака Манол Нейков и не скри, че заради големия интрес най-вероятно тя ще стане част от услугите, предлагани на територията на зоокъта.

Със затоплянето на времето и интересът към животните се събуди и алеите на зоологическата градина се изпълниха с посетители през първите слънчеви почивни дни.

Събудили са се и мечките, а и са в добро сътояние.

Някои пък обитатели вече си имат и потомство. Който иска да види малки диви прасенца, чакали, муфлони, понита, сега му е времето да отиде в зоопарка и да им се порадва.

Патиците и лебедите също са снесли яйца, а дори и някои от по-ценните видове птици. "На лешоядите им беше направено дори ново гнездо, може и да се излюпят пиленца", надява се шефът на зоопарка.

Той увери, че посетителите могат да са напълно спокойни, че тигърът Мъри няма пак да посрещне с рев, след като в края на миналата година излезе от клетката си. Тогава причината да излезе на свобода беше човешка грещка, но вече няма да се повтори, защото е въведена електронна система за сигурност и клетката му е обезопасена.

Продължаваме и с клетките на останалите хищници, обеща Нейков. За пълното спокойствие на посетителите на зоопарка ще бъде поставено видеонаблюдение и датчити на клетките. Те ще се задействат, ако някоя не е затворена и гледачите няма да могат да излязат от клетката, докато не затворят всички врати. В клетките няма да се влиза с ключ, а с чип карта.

Освен това за зоопарка в бюджета на Столичната община за тази година бяха заделени допълнително около 700 000 лв. за ремонти. Изцяло обновени и разширени се планира да бъдат клетките на хищниците и трите маймунарника. Мащабният ремонт в част от Софийския зоопарк ще започне скоро.

Парите ще са основно за разширение на вътрешните клетки на маймуните и външните на хищниците. Задачата е да се трансформират клетките така, че да наподобяват максимално на естествената среда на различните видове.

В залата на "големите котки" клетките не са малки, но тъй като е строена преди повече от 20 години архитектурата й не отговаря напълно на съвременните изизсквания за отглеждане на животните, което налага множество ремонти, аранжиране и декориране с цел скорошно покриване на всички европейски зоопаркови норми.

Сектор "Примати" има 12 вида маймуни, като общият им брой е 41, но те също  имат нужда от разширение.

В момента в градината живеят около 1200 животни от 230 вида.