Мощно изригване на вулкан, аналогично на прочутия Тамбора в началото на ХIХ век, може да се случи през ХХI век с вероятност 5-10%. То ще доведе до катастрофални последици и потенциалната гибел на цивилизацията, твърдят европейски геолози в доклад, подготвен за Европейския научен фонд, съобщи РИА "Новости".

Днес редица палеонтолози и еволюционисти са на мнение, че мощните изригвания на вулкани са играли ключова роля за много от масовите измирания на животни и растения. 

Голямото Пермско измиране например унищожава около 96% от животинските видове в океана. То е предизвикано от масово изхвърляне на магма в Сибир.

По-скромното изригване на вулкана Тоба в Суматра едва не заличава човечеството от лицето на Земята преди около 73 000 години.

По време на съществуването на човешката цивилизация има 7 големи вулканични изригвания, едно от които е на Тамбора през 1815 година. То причинява смъртта на 71 000 души и довежда до застудяване на климата, до поредица от години без реколта и глад в много държави по цялата земя.

Американско-германският геолог Ханс-Петер Плаг и редица други европейски специалисти по вулканология са се опитали да разберат колко опасно би било подобно изригване за цялото човечество, като са отчели седемкратното нарастване на числеността на населението на Земята от ХIХ век досега.

Според техните изчисления шансовете за възникване на подобен катаклизъм са доста големи - 5-10% за изригване, подобно на Тамбора. Последиците ще са наистина катастрофални, тъй като досега човечеството не е създало система за глобален мониторинг на състоянието на вулканите, подобна на сеизмичните мрежи, които следят за земетресенията.

Изчисления показват, че ако има такова изригване на вулкан, щетите, нанесени на нашата цивилизация, ще се изчисляват на няколко милиарда долара годишно. 

По тази причина геолозите призовават правителствата на всички страни да се обединят и да създадат глобална система за мониторинг на състоянието на вулканите, която ще помогне да бъдат намалени броят на човешките жертви и икономическите загуби. Според изчисленията им подобна система би струвала малко на света в сравнение със загубите - 370-400 милиона долара.