Медитацията е изкуство, генериращо лечебна енергия, която има много ползи за здравето. Не са малко тези, които не биха пробвали да медитират, защото виждат в тази техника нещо страшно или смятат, че е трудна за прилагане.
Медитирането може да бъде всекидневна формула за облекчаване на ума, тялото и духа. Тук са 5 лесни стъпки, които да следвате, ако сте начинаещи в медитирането. И не забравяйте, че може да отпуснете ума и тялото си не само, когато сте у дома, но и когато сте в офиса или сред природата.

1. Сканирайте тялото си
Първата и най-важна стъпка е да освободите ума от всякакви мисли и да го приведете в релаксираща фаза. Това може би е една от най-трудните стъпки, но с практиката ще става все по-лесно да достигате до нея.
Опитайте се да сканирате тялото си и да го приведете в унисон с дъха си. Започнете бавно и внимателно да се съсредоточавате върху всяка част от него, започвайки от пръстите на краката си.
Фокусирайте се върху тях или затворете очи и мислено преминавайте, продължавайки нагоре към останалата част от тялото ви. Казвайте на всяка ваша част да се отпусне. Не забравяйте да дишате дълбоко, докато се отпускате.

2. Мантри
Думата „мантра“ произлиза от санскритски и се състои от корена man „manas“ – съзнание и наставката „tra“, означаваща „инструмент, средство“. Създаването на повтарящ се звук или вибрации със собствения си глас е мантра, която може да успокои ума.
Много хора, които се занимават с медитация, използват звука „Ом“ като мантра, но има и много други звуци, които може да използвате. Важно е звукът да се повтаря отново и отново, да усетите неговата вибрация с ума и тялото си.

3. Релаксираща музика
Звукът, вибрациите на успокояващата музика, могат да ви помогнат да отпуснете съзнанието си, което прави по-лесно постигането на медитативно състояние.
Важно е да изберете музика, в която да звучи само инструментал без текст, която да ви действа успокояващо, да ви кара да мечтаете, да ви накара да се почувствате далеч от ежедневието и динамиката му. Музиката трябва да продължава по време на целия процес на медитация.

4. Визуализиране
Когато мислите ни са тревожни, нивата на хормона на стреса – кортизол в тялото ни се повишават. За да намалите тези нива, да отделите съзнанието от негативното е важно какво ще си представяте по време на медитацията.

Представете си красиви и мирни изображения, красотата на природата, ярки цветове. Тези изображения са много силни за хармонизиране на енергията на ума и тялото.

5. Съсредоточете информираността на мозъка и сърцето
Когато започнете да медитирате редовно, ще ви бъде много по-лесно да съсредоточите своето съзнание. Освен настройката на ума, тази на сърцето също е много важна, за да се постигне състояние на вътрешен мир.
След като фокусирате съзнанието върху мозъка си и изчистите ума от разсейващите мисли, опитайте се да отпуснете сърцето си, така че мозъкът и сърцето да работят в унисон.