Определение на понятието “електронен здравен картон” е в списъка от т. нар. сериозни научни приноси на Лъчезар Иванов, представени пред комисия в СУ "Св. Климент Охридски" за придобиване на титлата "доцент", за какъвто бе произведен на 20 март.

"Това е съвременна форма на традиционния амбулаторен картон, на който може да се съхраняват данни за прегледи, диагнози, епикризи, медикаменти, здравни рискове, имунизации, изследвания."

Депутатът от ГЕРБ дава аргументи в полза на електронното съхранение на здравния статус на пациента, макар че противници на осъвременяването на документацията няма. Иванов изтъква очевадните факти, че хартиеният картон може да стои, потънал в прах, забравен в някой шкаф вкъщи, а при нужда лекарят разчита на личните спомени на човека за кръвната му група, тежки заболявания и алергии.

Новоназначеният доцент в СУ "Климент Охридски" прави уникалния извод, че с електронния картон "независимо дали си у дома, на работа, на почивка, в командировка или в чужбина, имаш непрекъснат достъп до актуалната си здравна информация." С подобни открития едва ли може да изненада някого, още по-малко научната общност.

Лъчезар Иванов се хабилитира в Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", като приложи този и още няколко свои трудове. Повечето от тях са написани в съавторство с един, двама или дори петима души. Самостоятелно са написани около една трета от общо представените научни изследвания.

Интересното е, че конкурсът за обявяването му за доцент е пуснат в "Държавен вестник" на 3.10.2014 г. - само два дена преди предсрочните парламентарни избори, които ГЕРБ спечели. Кандидатът за длъжността е един-единствен - Лъчезар Иванов, който през 2012 г. се опита да стане доцент, но в Медицинския университет. Тогава бе изобличен в плагиатство от свой колега, чиято фамилия и първата буква на малкото му име съвпадаха - Л. Иванов (Любомир Иванов). Той заяви, че е истинският автор на представените от Лъчезар Иванов трудове. Заради скандала процедурата за хабилитация на депутата и личен лекар на Бойко Борисов бе провалена.

Очевидно обаче той не се отказва от идеята да стане преподавател и да расте в научната йерархия. Депутатското поприще му е малко. Медицинският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където вече е доцент, всъщност е правителствената болница "Лозенец". Статутът й бе регламентиран при предишния мандат на Борисов.

Самият депутат отказа да коментира каквото и да било, свързано с доцентурата му.

"Каквото трябваше, всичко съм разказал, няма какво да добавя. Темата за мен е затворена. Имах покани от много медии да говоря, но не виждам какво повече имам да кажа", заяви пред "168 часа" Лъчезар Иванов. Въпросите, на които не поиска да отговори, са как и защо е решил да се заеме с преподавателска практика и кои са най-големите му научни постижения по собствената му преценка.

Освен за разликата между електронния и хартиения картон, за която всеки първокласник може да се изкаже, без да има претенциите да бъде доцент, Лъчезар Иванов е написал самостоятелно и реферат със заглавие "Правата на пациента в България и ролята на институциите: постижения и перспективи". Нещо, за което има цял закон, че и европейски директиви, цитирани в статията на депутата. Разработката препоръчва да се организират информационни кампании, за да могат хората да научат с какви права разполагат. Поставя и въпроса те да се регламентират законово, макар че това вече е направено веднъж. И което Лъчезар Иванов може да инициира като депутат от управляващото мнозинство.