Първата работа на новия главен съдебен инспектор Теодора Точкова ще бъде на направи проверка на интернет страниците на съдилищата в страната, за да разбера дали качват на тях навреме всичките си постановления.

Според нея това е много важно с оглед на прозрачността в работата на съдебната власт.

"На следващо място трябва да се въведе в Инспектората възможност за подаване на жалби и сигнали по интернет, за да реагира бързо на тях“, обяви другия си приоритет тя, след като парламентът днес я избра за поста.
Точкова се закани да бъдат проверени и делата с по-висок обществен интерес в отделните съдилища, както и да бъдат въведени в специален регистър, за да могат съдебните инспектори да следят сроковете по тях.

Новият главен съдебен инспектор отрече да има каквато и да било зависимост от председателя на ВАС Георги Колев, който до днес й беше административен ръководител, защото тя оглавяваше Административния съд в Хасково.

Тя обеща, че ако има сигнали за нередности във ВАС, те да бъдат проверявани.

Правосъдният министър Христо Иванов пък призна, че е много доволен, че най-накрая парламентът успя да избере главен съдебен инспектор, след като близо две години постът беше вакантен.

Той призна, че за толкова дълъг период без шеф съдебните инспектори са демотивирани и се надява сега това да се промени.