Народното събрание избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Председателят на Административен съд в Хасково събра 195 гласа "за", един против и един въздържал се. За избор на главен съдебен инспектор беше необходимо конституционно мнозинство от поне 160 гласа. Другият кандидат Вера Чочкова събра 35 гласа "за", двама бяха против, а 124 се въздържаха.

"След като вчера БСП се прегърна с ГЕРБ за военните бази, днес виждаме отново една много странна коалиция, която е толкова единодушна, че е много съмнителна", каза независимият депутат Велизар Енчев в правото си на отрицателен вот. Той бе единственият, който гласува против кандидатурата на Теодора Точкова.

Двете кандидатки трябваше да бъдат изслушани в пленарна зала, за да чуят българските граждани техните концепции, каза Енчев. Спорен него този избор се прави на тъмно и за това свидетелства факта, че не е възможно да има само един глас "против".

"Това беше уговорен мач, в който "Атака" не участва", каза Станислав Станилов от "Атака". Депутатите на Волен Сидеров не участваха в гласуването на Теодора Точкова, а подкрепиха другия кандидат - Вера Чочкова.

Теодора Чочкова има над 20 години юридически стаж. Тя е председател на Административен съд-Хасково. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има по един апартамент в Хасково и Кюстендил, къща в Павликени и къща в Равногор. Доходът на съдия Точкова от трудови правоотношения за предходната година е 43 хиляди лева.

БГНЕС припомня, че Чочкова и Точкова бяха номинирани от Съюза на съдиите в България, а внасянето на кандидатурите им в НС бе подкрепено от депутати от осемте парламентарни групи.

Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Мандатът на главния инспектор е петгодишен.