Всяко компютърно устройство, което предава или приема информация, е потенциален източник на риск за сигурността. Това правило се потвърждава и от изследване на китайски експерти, които са установили, че хакерите могат да прихванат пароли, следейки действията с безжичната мишка.

Проследяването на движението на Bluetooth мишката помага на хакерите да разберат какви задачи изпълнява потребителят, какви програми са инсталирани на компютъра и дори какви пароли се въвеждат, твърдят изследователите от китайския Югоизточен Университет. Резултати от изследването са публикувани в The Daily Dot.

Проблемът със сигурността възниква, когато потребителят използва виртуална клавиатура за въвеждане на парола с помощта на мишката. Спецовете прихващат некодираната информация през безжичната Bluetooth връзка, която съдържа данни за движението на мишката, и след това възстановят въведените пароли като използват инструменти от достъпни хакерски ресурси.

С помощта на подобен софтуер китайските изследователи са успели да извлекат паролите в 95% от случаите. Това е тревожен сигнал за производители на безжични устройства за въвеждане на данни като Logitech, Microsoft, Apple, Lenovo и други, които пренебрегват кодирането на информацията, отбелязват авторите на изследването.