Имаме споразумение между МЗХ и МВР за съвместна дейност и използването на жандармерията за справяне с проблема с нерегламентираните незаконни сечи. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов на протоколни кадри в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

"Много се надявам, че споразумението ще започне да се изпълнява колкото се може по-бързо. Предложили сме промяна в Наказателния кодекс, за да може наказанията да станат неизбежни за нарушителите. Огромният проблем е, че наистина имаме рецидивисти с по 30-40 акта", заяви Костов. Той добави, че има и загуба на гори от неблагоприятни климатични явления.

Изказването на Костов идва по време, когато той показва на министрите презентация за състоянието на горите у нас.

Той показва и на членовете на кабинета на Борисов и бараж, който е бил построен от Горското предприятие в гората над кв. "Аспарухово". Целта на баража, по думи на Костов, е да евентуалните приливни вълни от дерето, което заля "Аспарухово" "да не могат повече да се случат по този начин". "Тази инвестиция беше направена през 2014 г. от Североизточното държавно предприятие. Във връзка с това приехме с решение на МС тази гора и още 103 000 хектара да бъдат защитни гори, за да пазят хората", каза заместникът на Танева.

Костов съобщи, че за тази година е предвидено да се залесят 15 000 декара. Похарчили сме за последните 3 години 41 млн. лв. за залесяване. За тази година са предвидени 11 млн. лв., посочи Костов.

Той допълни, че България е на трето място по най-малка загуба на гори в ЕС.