В столицата на Тунис започна народен марш срещу тероризма, в памет на жертвите от атентата в музея "Бардо", извършен на 18 март. Според полицията в шествието участват над 12 000 души, предаде ТАСС. 

Колоната на демонстрантите се движи от площад "Баб Саадун" до музея Бардо", скандирайки "Тунис е свободна страна, долу тероризма!".

В средата на деня към шествието се присъедини туниският президент Бежи Каид Есебси, придружен от висши чуждестранни представители, предаде Франс прес.

В знак на солидарност с Тунис в трикилометровия марш, при засилена охрана, се включиха френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, президентът на Габон Али Бонго, палестинският му колега Махмуд Абас и други чуждестранни лидери.

Държавните ръководители извървяха стотина метра в зона, отцепена изцяло от стотици полицаи и военни с автоматични оръжия и бронежилетки.

Групата напусна в безредие сградата на парламента, подслонила и музея "Бардо"; лидерите тутакси потънаха в тълпата от официални лица и журналисти. Успяха обаче да формират колона и туниският държавен глава вървеше рамо до рамо с френския президент, отбелязва АФП. Ръководителите преминаха покрай парламента и музея, после откриха стела с имената на жертвите.

"Огромен поздрав към туниския народ, който доказа, че няма да се огъне пред тероризма. Благодаря на всички и казвам на туниския народ: Напред! ти не си сам", заяви 88-годишният Бежи Каид Есебси.

Подобно шествие срещу тероризма с участието на световни политически лидери се състоя в Париж на 11 януари в памет на жертвите на нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", при което бяха убити 12 и ранени 11 души, припомня ТАСС.

Кървавият акт в Тунис отне живота на 22-ма души - 21 чуждестранни туристи и туниски полицай.