Босът на F1 Бърни Екълстоун изглежда отчаян от бъдещето на спорта. След като Grand Prix на Германия отпадна от календара, сега на път е същото да се получи и с легендарната Monza. Така най-елитните стартове могат да отпаднат.

„Имаме вече стара къща, която трябва да се ремонтира постоянно. Не зная обаче докъде ще стигнем с кърпенето", заяви Екълстоун в Малайзия, където е вторият старт от сезона.

От няколко седмици той намеква за кардинални промени, които трябва да се направят, но повечето отбори са против. Една от идеите на Бърни е шампионатът да се раздели на две, като в елитната му част останат богатите, а останалите бъдат поставени на равни начала, като само търсят спонсори и сменят настройките на еднакви шасита и двигатели, както е в САЩ.

Изненадващо в дъжда в Малайзия Ferrari се оказа само на 1 десета от секундата от Mercedes. Световният шампион Луис Хамилтън отново ще стартира първи днес, но Себастиан Фетел се доближи сензационно на изключително малка разлика.

Нико Розберг зае третото място и няма да бъде на първа редица със съотборника си Хамилтън. Аутсайдерът Manor бе допуснат до старт, след като имаше проблеми с двигателя. Все пак времето на двата болида от втората свободна тренировка било достатъчно добро за стюардите и да бъдат пуснати в състезанието.

Моторните спортове дадоха и жертва вчера на пистата „Нюрбургринг" в Германия. Ян Мандерброу се обърна със своя Nissan в заводския шампионат за прототипи и почина на място. Пилотът е получил фатални контузии на врата.