145 котки са участниците в Международната изложба в Музей "Земята и хората". Това съобщи за БГНЕС Христо Симеонов, председател на клуб "Норвежка горска котка", председател на Развъдната комисия и първият български международен съдия.

Изложбата в Музея "Земята и хората" е 44-та поред в София под егидата на ФИФЕ. Има национални победители от минали години.

"В България и цяла Европа се наблюдава процес на спад на персийските и екзотични котки като участници по изложби. Имаме само 8-9 котки от тази порода. За сметка на това нарастват сиамските", обясни Симеонов.

Той разясни, че на всяка една изложба всяка порода котки има различни стандарти, в които са описани глава, уши, брадички, профил, лапички, чело, ноздри, опашка, крака, тяло. По тези стандарти има точкова система. Съответният брой точки дава максимум за достигане на следващ сертификат.

Дияна Петкова представи котки от породата Турска ангора. Именно нейният котарак от породата Турска ангора е станал и Национален победител на изложбата.

Петкова разказа, че породата е доста рядка. "Тя е особена, защото предлага любов, обаче с темперамент. Това са котета, които постоянно изненадват с нещо, играят си, не знаете какво може да очаквате от тях. В същото време са много мили. Не лежат по цял ден. Умеят да се грижат сами за себе си. Получава се добър контакт със стопаните", добави гордата собственичка.