При разкопки в Тел Авив са открити фрагменти от глинени съдове на повече от 5000 г., използвани за производството на бира от египтяните, съобщи израелската служба за старините.

Намерихме 17 ями в Тел Авив, използвани за складиране на земеделска продукция през бронзовата епоха (3500-3000 пр.н.е.) и сред стотиците открити делви има широки керамични съдове, които са служели за правене на бира, заяви ръководителят на разкопките Диего Баркан.

Откритието доказва, че преди повече от 5000 г. районът на Тел Авив е бил под "египетска окупация". Досега не знаехме за египетско присъствие северно от пустинята Негев (южен Израел), добави Баркан.

Според израелските археолози бирата е била египетско национално питие и е била основна храна както хляба. Бира е консумирало цялото население без разлика във възрастта, пола или статута. Тя е била произвеждана от ечемик и вода и оставяна да ферментира на слънце, преди да й се добавят някои плодове и съставки, които да й предадат вкус на бира.

При разкопки в района на делтата в Египет са открити пивоварни, което доказва, че бира се е произвеждала още от средата на четвъртото хилядолетие пр. н.е.