Израелският премиер Бенямин Нетаняху заклейми "оста Иран-Лозана-Йемен" в опит да противодейства на евентуалното подписване в Лозана на споразумение за иранската ядрена програма между великите сили и Техеран.

Той отново разкритикува този проект за споразумение, като го определи като "опасен", "потвърждаващ всички наши опасения, че дори и повече".

Оста Иран-Лозана-Йемен, която е много опасна за цялото човечество, трябва да бъде спряна, каза Нетаняху на днешното седмично съвещание на израелското правителство. Изявлението му бе предавано по общественото радио.

Израелският премиер имаше предвид шиитските метежници хусити, подкрепяни от Иран, които установиха контрол над голяма част от Йемен, включително столицата Сана.

По оста Бейрут-Дамаск-Багдад Иран действа, за да завладее целия Близък изток, добави той.

Нетаняху увери, че разполага с "твърда и солидна двупартийна подкрепа" на Републиканската и на Демократическата партия в Конгреса на САЩ.

Заместник-министърът на външните работи Цахи Ханегби, приближен на Нетаняху, заяви по общественото радио, че Израел няма да се чувства обвързан от споразумение, сключено от други, и ще съумее да се защити при всички ситуации.

Великобритания, Германия и Франция се заблуждават, като мислят, че Иран ще спази ангажиментите си, добави той.

От своя страна министърът на вътрешните работи Гилад Ердан посочи, че американският Конгрес би могъл да бъде последната преграда пред вдигането на санкциите срещу Иран след сключване на споразумение.