Вторият пилот Андреас Любиц, който умишлено е разбил самолета на "Джърмън уингс" във френските Алпи, убивайки всички 150 души на борда, скрил, че е бил в болничен в деня на полета, съобщиха германски прокурори.

При обиска в дома му бяха открити "медицински документи, които говорят за съществуващо заболяване и съответното лечение", включително "накъсани болнични листове, сред които и болничен за деня на катастрофата". Това потвърждава подозрението, че вторият пилот, страдащ от тежка депресия, е "криел заболяването си от работодателя и колегите си", заявиха прокурорите от град Дюселдорф.

В същото време от клиниката, която Любиц е посетил в Дюселдорф, опровергаха информацията, че той е страдал от депресия. Говорителката на Университетската клиника потвърди, че пилотът е посетил медицинското заведение за "диагностични изследвания", опровергавайки данните за депресия. Тя обаче отказа да даде подробности за оплакванията на пациента и отделението, което е посетил. Предстои медицинският картон на пилота да бъде предаден на следователите. От авиокомпанията "Джърмън уингс" обявиха, че не са получавали болничен от пилота.

Междувременно днес стана ясно, че Любиц е прекъснал обучението си за няколко месеца именно заради медицински причини. "Билд" твърди, че причината за това са психически проблеми у бъдещия втори пилот. Според вестника, заради депресия е имал проблеми с обучението си в училището на "Луфтханза" във Феникс, САЩ, дори временно е причисляван към неспособните да летят. В досието му във федералното управление по гражданска е имало бележка, че той се нуждае от "специални и редовни медицински прегледи." Същата забележка фигурира и в лиценза му за пилот.

След катастрофата със самолета на "Джърмън уингс" канадското правителство въведе правилото за задължително присъствие на двама пилоти в кабината на самолетите. Примерът на Отава бе последван от отделни авиокомпании по света, включително Германия и Австрия. Спешна директива за новите правила влиза в сила незабавно.

Според съобщения в медиите, въвеждането на подобни правила за полети вече са предприели британските компании EasyJet, Virgin Atlantic, Jet2, Monarch, FlyBe и RyanAir, норвежката Norwegian Air Shuttle, германските Lufthansa, Condor, Germanwings, Air Berlin и Tuifly, а също канадската Air Canada.

Днес беше заведено и първото дело срещу компанията "Джърмън уингс" от родителите на един от загиналите испанци. Роднините на жертвата обвиниха за трагедията компанията превозвач и поискаха засилването на контрола върху членовете на екипажа. В същото време от ЕК обявиха, че правилата за безопасност на полетите в Европейския съюз ще се променят, когато има ясно разбиране за това какво трябва да се направи.