Наближава 1 април – ден на хумора и шегата. Ето защо е хубаво да си припомним защо е важно и полезно да се смеем.

Смехът може да не е най-доброто лекарство, но е много полезен. Неговото влияние върху организма може да се сравни с ефекта от подходяща диета и упражнения – помага за поддържането на добро здраве, пише „Тайм“.

Това е мнението на д-р Лий Бърк от университета „Лома Линда” в Калифорния, който е изучавал в продължение на три десетилетия влиянието на смеха върху мозъка и тялото.

Според Бърк нашето съзнание, хормоните и имунната ни система постоянно комуникират по между си. Това влияе на всичко – от настроението ни, та до начина, по който нашият организъм успява да отблъсне болестите.

Да вземем за пример мъката: „Скръбта увеличава производството на т.нар. хормони на стреса. Това потиска имунната система и може да доведе до развитие на заболяване“, обяснява д-р Бърк.

Защо споменаваме „стрес“ в статия за смеха? „Защото смехът предизвиква точно противоположни реакции в организма – абсолютно противоположни на ефектите от стреса в тялото“, допълва специалистът.

Според експерта смехът спира освобождаването на стресовите хормони (като кортизол). В същото време обаче стимулира производството на други хормони – като допамин, който се отделя, когато изпитваме емоционално удоволствие.

Мислете за смеха като за ин, а за стреса – като за ян, продължава д-р Бърк.

Тъй като има силата да противодейства на стреса, смехът се свързва с много ползи за здравето – като противовъзпалителни свойства и подобряване на кръвообръщението.

Много проучвания и изследвания са доказвали различни ползи за тялото и здравето ни от смеха.

Оказва се, че с 10-15 минути смях изгаряме около 50 калории, пише „Уеб Ем Ди“.

Не бързайте обаче да се радвате прекалено, тъй като едно парченце шоколад съдържа близо 50 калории. Ще трябва доста да се посмеете, за да игорите цял шоколад например.

Според друго проучване 1 минута смях дневно се равнява на 45 минути пълноценно релаксиране.

Когато се смеем, заздравяваме мускулите на стомаха си, а самата усмивка задейства и отпуска над 80 мускула в тялото ни.

Когато се чувстваме щастливи, тялото ни отделя и ендорфини. Това подобрява общото състояние на организма и балансира кръвното налягане.

Тъй като стимулира хормоните на щастието, смехът се оказва натурален антидепресант.

Koгaтo ce cмeeм, вдишвaмe пoвeчe ĸиcлopoд, paбoтaтa нa cъpцeтo ce cтимyлиpa, циpĸyлaциятa нa ĸpъвтa ce пoдoбpявa.

Смexът aĸтивиpa дeйнocттa нa бeлитe дpoбoвe, ĸиcлopoдът в ĸpъвтa ce yвeличaвa, a това помага за пpoчиcтвaнето на нaтpyпaни ceĸpeти.

И въпреки че много проучвания твърдят, че смехът влияе позитивно на здравето ни, някои учени смятат, че това не е напълно доказано.

Има специалисти, които вярват, че не точно смехът (като физическо действие) помага.

Смехът е социално събитие. Ето защо всякакви здравни ползи от смеха може да са свързани с това, че индивидът се намира в компанията на близки и приятели.

В едно обаче всички са категорични – приятно е да се смеем и да се чувстваме щастливи.