Черна гора е готова за членство в НАТО. Многократно съм казвал, че мирът на Балканите ще дойде, когато всички сме заедно в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович, предаде БГНЕС

"Членството на Черна гора в НАТО до края на 2015 г. е важно за региона. Черна гора има подкрепата на България. В нашия регион заговори ли се за прекрояване на границите или за религии, става страшно", каза Борисов. Като пример за българската подкрепа той даде пример с помощта, която страната е оказала при отпадането на визите. Той смята за достатъчно висока оценка самият факт, че България е фактор и се иска подкрепата на страна по важни въпроси, засягащи региона.

Българският премиер обяви, че по време на срещата с черногорския му колега Мило Джуканович, двамата са обсъдили въпроси в областта на културата, енергетиката и особено туризма. "Разговаряхме и за важни неща като туризма и инфраструктурата", подчерта Борисов.

"България е държава, която разбира необходимостите на нашия регион. Имаше тежка криза, съпроводена от тежка война с огромни човешки и материални загуби. Сега преминаваме през възстановяване", заяви от своя страна черногорския министър-председател Мило Джуканович. Според него на Балканите преди всичко е необходима стабилност, която да доведе до икономическо и демократично развитие. "На нас ни е приятно, че имаме такива приятели като България, която силно ни подкрепя пред всички международни институции. Надяваме се до края на 2015 г. да бъдем приети и в НАТО", подчерта Джуканович.

Черногорският премиер каза, че е наясно с това, че държавите-кандидати за членство, трябва да спазват правилата и увери, че Черна гора прави точно това. "Очакваме и покана за членство. За нас е важно, но е важно и за Западните Балкани, както и за НАТО, която трябва да се разширява", подчерта Джуканович. Според него позицията на България към Западните Балкани е точна и правилна. "Чрез България ще осигурим консенсус, за да получим покана за членство в НАТО", категоричен бе той.

По отношение на членството на Черна гора в Европейския съюз, черногорският премиер каза, че е наясно с позицията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че е през този мандат на ЕК няма има разширяване. "Опитваме се да тълкуваме това и реалистично, и оптимистично, защото е възможност да превземем много нови участъци. Имаме още доста работа през следващите 4 години", каза Джуканович.

Той поясни, че Черна гора е кандидат за член в ЕС с 16 отворени преговорни глави и има задължението да следва онова, което се нарича европейска политика. В този контекст Черна гора се е присъединила към политиката, която включва санкции срещу Русия.

"Като страна, минала през подобна политика, ние знаем, че тя не решава проблема. Понякога в историята на международните отношения се предприемат и такива мерки, но пътят към превъзмогване на конфликтите, е пътят на дипломацията", коментира Джуканович.

Той обяви, че сътрудничеството между двете държави ще бъде ускорено. България и Черна гора са готови да прегледат договорно-правната си база и да подготвят споразумение премахване на двойното данъчно облагане. Двете страни ще работят и за свързване на двете столици с авиолиния. Според Джуканович това е необходимо за развитието на икономиката, туризма и културното сътрудничество.

По време на пресконференцията Борисов засегна и темата за влизането на синдиците в КТБ. "Днес синдиците са там, но накрая излезе, че е трябвало предварително да се сложи синдик. Четири месеца чакахме несъстоятелност, а в същото време чухме как се изкупуват активи за 1 евро", заяви Борисов.

"Днес вече синдиците са там и добре, че го направихме с всички парламентарни сили. Надявахме се да се обяви несъстоятелност и синдик. Не стана. Сменихме закона и сега благодарение на това, има синдици", подчерта премиерът.

Според него присъствието на главния секретар на МВР Георги Костов и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, показва че държавата застава зад синдиците и като пръв кредитор става отговорна, подчерта Борсов. Според него синдиците трябва да защитят 5 млрд. лв. Представете си под какъв натиск ще бъдат поставени! Искаме да върнем парите и имуществото", каза още Борисов.