България е единствената бивша социалистическа страна, която е унизена да подпише нереципрочен договор със САЩ относно предоставяне на информация за инвестициите на физически и юридически лица. Двустранни договори имат държави като Грузия, Армения и още редица други, но не и България - това е обидно и срамно.

Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев от трибуната на парламента по време на въпрос към финансовия министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Гечев поиска да разбере от Горанов повече подробности относно предложеното за ратифициране Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за подобряване на спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FACTA.

По какви причини сте подписали този нереципрочен, тоест едностранен договор между САЩ и България, попита Гечев. Той коментира, че според данни от Министерството на финансите на САЩ от досега подписаните 121 споразумения само четири са нереципрочни - България, Каймановите острови, Британски Вирджински острови и Бермудските острови. Как така България се оказва в това екзотично изключение, попита Гечев. Стана ясно от изказването на Гечев, че промените все пак са настъпили и при други държави, като например Австрия и Швейцария също са подписали засега нереципрочни договори, но пък има и страни като Алжир, Азербайджан, Колумбия, Грузия и Армения например, които са с реципрочни договори, за разлика от нас.

Кое е наложило преговорите, които са започнали като преговори за реципрочен договор, да се променя към едностранен договор в ущърб на интересите на България, попита Гечев и добави, че не става ясно защо нашата държавата ще предоставя информация за американски граждани, а ние няма да получаваме информация за български юридически и физически лица. Имаме напълно законни инвестиции в САЩ, но най-вероятно има и незаконни такива, предупреди Гечев и попита няма ли да си приберем данъците, както искат да направят от САЩ.

В отговор Владислав Горанов обясни цялата хронология по сключването на споразумението. "С протоколно решение на Министерски съвет на 9 януари 2013 година е одобрен проект на двустранно реципрочно споразумение и предоставяне на мандат за сключване на споразумението. В периода януари - септември 2013 са проведени преговори и са уточнени всички въпроси по проекта на реципрочност, включително изготвяне на споразумение на български език. През октомври 2013 - февруари 2014 въпреки изпратените допълнителни писма за възобняване на преговорите, липса отговор на американската страна. В първите месеци на 2014 България е уведомена, че е взето решение с България да не бъде сключено реципрочно споразумение и са предложени варианти за сключване на нереципрочно споразумение", обясни Горанов.

По думите му, причините за отказа за реципрочно споразумение са изложени през април 2014, като е получена е секретна нота в МВнР от посланик Елена Поптодорова, получено е копие и в Министерство на финансите. Горанов обяви, че при проведени консултации с българските финансови институции те са обявили, че сключването на споразумението FACTA, независимо дали е реципрочно, няма алтернатива. Нератифицирането на споразумението ще се отрази изключително негативно върху репутацията на България, настоя Горанов. "Така страната ни ще покаже непоследователна политика и по отношение участие в други международни инициативи за борба с укриване на данъци", каза той. По-големият проблем е, че българските финансови институции ще бъдат санкционирани с 30% данък за доходите си от САЩ, които те или техните клиенти получават и това ще ги направи неконкурентоспособни.

В репликата си Румен Гечев уточни, че има много важна подробност относно останалите държави, които са подписали нереципрочни договори. При всички тях има член, който изрично посочва, че САЩ поема ангажимента за реципрочност в следващ период. В нашето споразумение няма такъв член, САЩ не поемат никакви ангажименти в обозримо бъдеще, за да бъде третирани поне като Ямайка и Грузия, каза Гечев. Той бе категоричен, че във въпросната "секретна нота" няма нищо секретно, а по същество тя е обидна. Третират ни по-зле от Грузия и Армения - това е секретното, каза той.

"Разбирам устрема ви да громите империализма, но беше коректно през април 2014 година, когато управляваше вашето правителство и когато изготвихте споразумението, тогава да обърнете внимание на тази тема. Ако прецените, че искате разсекретяване, можем да коментираме темата, но ще сме като Хондурас, докато ни нямат доверие, а през 2014 година са казали, че ни нямат доверие", настоя Горанов.

Не си ли задавате въпроса, че е възможно някои институции в САЩ, които вероятно имат списъка на тези лица, което евентуално незаконно са прехвърлили пари в САЩ, попита още Гечев. "Такава страна, разполагаща с такъв таен списък, дали пък няма възможности за въздействие върху вътрешнополитическия живот на България? Може би има. Не искаме нищо различно, а да ни третират като страна членка на ЕС", заключи Гечев.