94 картини на известни художници, които бившият румънскифинансов министър Дариус Вълков бил скрил, са открили при обиски вчера румънските антикорупционни прокурори.

Сред тях има творби на Пикасо, Реноар, Николае Тоница и Николае Григореску, съобщава днес в. "Ромъния либера".

Върховният касационен съд на Румъния реши вчера Вълков, който е разследван за корупция, да бъде задържан под домашен арест. Той подаде оставка на 15 март, след като беше обвинен в търговия с влияние.

Прокурорите твърдят, че Вълков е помогнал на определена компания да спечели обществена поръчка в замяна на подкуп от около 2 млн. евро по времето, когато е бил кмет на южния румънски град Слатина.

Антикорупционните прокурори вчера са извършили обиски в редица фирми, които според тях са контролирани от Вълков.

Вестникът съобщава също, че от Националната дирекция за борба с корупцията са открили част от картините в къщи на роднини и приятели на политика, като те били скрити зад фалшиви стени.

Три от намерените 94 творби са подписани от Пабло Пикасо

Другите картини са подписани от Реноар, Николае Тоница, Николае Григореску и Георге Петрашку. В момента не е известна общата им стойност, но само произведението, подписано от Реноар, е оценено на 120 хил. евро.

Повечето от картините са купени на търгове в чужбина и донесени в Румъния, но тези покупки не присъстват в данъчните декларации на бившия министър на финансите.

По-рано в сейф, за който се смята, че е бил на Вълков, бяха открити 90 хил. долара, 1,3 млн. леи, три кюлчета злато от по един килограм и три картини на Реноар, Жан Кокто и Аурел Акасандрей.

Междувременно пред в. "Адевърул" 30-годишният румънски предприемач Даниел Мариниук споделя, че

в Румъния вече все по-рядко има нагласени обществени поръчки

Неотдавна той спечелил поръчка за 100 хил. евро за реклама на метролиния на букурещкото метро, която е в строеж.

"Как успя неизвестен човек от град Сучава със скромна фирма да вземе 100 хил. евро от "Метрорекс", пише в заглавие изданието и допълва, че за осемте години, откакто съществува фирмата му, Мариниук е участвал в над 300 конкурси за обществени поръчки.

По думите му той често имал усещането, че участва напразно, защото поръчката изглеждала нагласена за определен кандидат.

Напоследък обаче това се случвало все по-рядко, защото "прокурорите са взели страха на чиновниците от държавните институции".

"Започнаха вече да не правят безобразия. Затова и печеля поръчки, защото ги е страх от антикорупционната агенция", казва Мариниук.