Дебелината на ледения шелф около Антарктида, който служи като буфер срещу сриването на перманентните ледници, покриващи континента, се е свила с 20 процента на някои места през последните две десетилетия и този процес се ускорява, съобщават Франс прес и Би Би Си.

До тези изводи достигна американско изследване, след анализ на спътникови данни, получени от Европейската космическа агенция (ЕКА) в периода 1994-2012 година. Те показват как ледовете в Антарктика реагират на климатичните промени.

Леденият шелф има средна дебелина от 400 до 500 метра и се разпростира на стотици километри край бреговете на Антарктика.

Ако стане прекалено тънък, повечето от ледниците на континента, които той задържа, могат да се приплъзнат в океана в бъдеще.

Подобно явление ще доведе до рязко покачване на нивото на океаните.

Тоталният обем на плаващите ледени маси в Антарктика е претърпял незначителни промени в периода 1994-2003 година. Но след тази дата, стопяването им бързо бележи ръст. В западната част на Антарктика леденият шелф е намалявал през целия период на изследването – със забележим ръст през последното десетилетие.

Образуването на нови ледове в периода 1994-2003 година в източната част на Антарктика е спряло след 2003-а, като на някои места дебелината им се е смалила с 18 на сто спрямо 1994 година.

"Подобна загуба на маса за период само от 18 години бележи значима промяна", коментира Фернандо Паоло, глациолог от института "Скрипс" в Сан Диего, Калифорния, един от авторите на проучването.

Ако сегашният ритъм на топене се запази, леденият шелф може да загуби половината от обема си в следващите 200 години, твърди ученият.