Студеното време от началото на март тази година и постоянните валежи, независимо дали са от сняг и дъжд е тема, която вълнува много хората. Дали това има връзка с определено по-меките зими напоследък, обяснява в интервю за „Преса” доцент Георги Рачев, климатолог от Софийския университет.Според него, сняг през март не е аномалия за нашите географски ширини. През последните години обаче зимите ни са наистина по-меки – с 1-1.5 градуса средно. Пролетта обаче ще е нормална, прогнозира доцент Рачев.

„През март температурите ще бъдат главно между 6 и 9 градуса в равнинните райони. През април и май температурите тръгват нагоре до 10-15 градуса, но ще има и отклонения към по-топло и по-студено време”, пояснява климатологът.

Според него, добрата новина е, че лятото на 2015 година няма да прилича на това от 2014 година, когато то беше изключително дъждовно. „не се притеснявайте и планирайте отпуските си свободно”, съветва доцент Рачев.

Той припомни, че около 24 май е традиция в страната да има валежи. „Мога да кажа със сигурност от 70% и тази година ще е така. През този месец за последните 100 години е имало валежи между 7 и 10 дни, така че вероятността това да се случи и на големия български празник е голяма”, уточнява климатологът.