Прокуратурата заведе дело за "предумишлено убийство" на 150 души срещу втория пилот на разбилия се самолет Андреас Любиц, с което признава вината му за трагедията във Френските Алпи.

"Любиц умишлено е причинил инцидента. Записът на черната кутия подкрепя версията за вината на втория пилот. "Въз основа на наличните данни, мисля, че случилото се е умишлен акт", заяви френският прокурор.

Малко преди катастрофата командирът на полета е напуснал кабината, в нея останал само вторият пилот. По това време полетът бил на автопилот. При отсъствието на първия пилот, вторият започнал снишаване, задействайки съответните контроли за управление. Това може да стане само умишлено. Командирът се опитал да отвори вратата, но тя била блокирана. Вратата може да бъде блокирана само умишлено", категоричен е прокурорът.

През тези няколко минути вторият пилот не отговорил на командира и не изпълнил исканията му. "На записа се чува само дишането му до момента на сблъсъка", заяви прокурорът. "Чуваме неговия дъх, до момента на катастрофата той все още е бил жив. Той не е изпаднал в паника. Имал е нормално дишане, което чуваме на записа", заяви Робин.

От Луфтханза обявиха, че мъжът е имал разрешение да остава сам в пилотската кабина и разкриха още един неизвестен факт - прекъснал обучението си за няколко месеца. От компанията заявиха, че такива случаи не са необичайни, но обясниха, че е необходимо разрешение за продължаване на образованието, без да уточняват дали Любиц е получил такова.

28-годишният германец не е бил в списъка с терористи, а според прокуратурата въпреки всички данни за умишлен акт няма причина да се мисли за терористична атака. Преди полета той е издържал всички необходими психологически тестове и е преминал през редовни физически тестове. Негов познат го описа пред следователите като спокоен и приветлив човек. Започва разследване на неговото обкръжение. В момента следователите обискират квартирата му Дюселдорф.

От прокуратурата обясниха още, че пътниците на самолета не са знаели за сблъсъка "до последния момент", тъй като на записа не се чува плач до последно. Смъртта им е била мигновена.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че германската общественост е шокирана от информацията, че техен гражданин е разбил самолета. "Важно е да продължим разследването за причините за трагедията", заяви Меркел, след като стана ясно, че Германия се е обърнала за помощ към ФБР. Испанският премиер Мариано Рахой от своя страна заяви, че е потресен от разкритията за умишленото убийство на 150-те пътници.

Пътническият самолет А320 на "Джърмън уингс" се разби на 24 март на път от Барселона за Дюселдорф в югоизточната част на Франция. Инцидентът е станал в 10:53 минути местно време на 1800 метра височина. На борда имаше 150 пътници – 144 пътници и 6 души от екипажа. По-голяма част от жертвите са испанци и германци. Според френските власти на борда на A320 е имало и граждани на Аржентина, Австралия, Белгия, Великобритания, Дания, Казахстан, Колумбия, Мексико, САЩ и Япония.