Вторият пилот, останал сам в кабината на катастрофиралия самолет на „Джърмануингс“, е разбил умишлено самолета. Това е хипотезата, която се налага след разчитането на записите от намерената черна кутия, съобщи на пресконференция в Маринян прокурорът Брис Робен от Марсилия, който оглавява разследването.

Вторият пилот – 28-годишният германски гражданин Андреас Лубиц, е поел пълен контрол над самолета и е задействал снижаването му.

Според властите изглежда, че той е „искал да унищожи самолета“.

Робен заяви, че Лубиц е действал „по ненормален начин“ и тези действия променят характера на следствието от непредумишлено причиняване на смърт, но добави, че

действията му не може да се смятат за терористични.

Прокурорът добави, че не е известно вторият пилот да е издирван като терорист, съобщи Ройтерс. Германският министър на вътрешните работи Томас де Мизиер също съобщи в Берлин, че според наличната информация Лубиц не е имал връзки с тероризъм. Министърът добави, че е направена проверка на членовете на екипажа и на пътниците за евентуални връзки с тероризъм, но всички са били чисти, съобщи ДПА.

Данните сочат, че първият пилот е напуснал кабината, но не е успял да се върне обратно в нея, тъй като вратата е била заключена, пишат АФП и Би Би Си.

Тази информация потвърждава написаното по-рано днес от в. „Ню Йорк таймс“, че един от пилотите е бил заключен извън кабината. От записите ставало ясно, че първоначално той почукал леко, но след като не получил отговор, потропал по-силно и след като отново не получил отговор, се опитал да разбие вратата.

Робен потвърди, че главният пилот на самолета се опитвал да влезе със сила обратно в пилотската кабина, където пък била настъпила пълна тишина.

Лубиц, е бил в съзнание до момента на катастрофата, но не е казал нищо и е продължавал да диша нормално,

докато екипажът и капитанът тропали по вратата на кабината, а през това време самолетът се снижавал.

От записа става ясно още, че двамата пилоти са разговаряли любезно и шеговито през първите 20 минути от полета. След това капитанът е поискал от втория пилот да поеме управлението. След като командирът е излязъл от кабината, вторият „не е имал никаква причина да му попречи на да се върне“. Не знаем защо е задействал бутона за снижаване на самолета, но може да се приеме като желание да разбие самолета, каза прокурорът.

Карстен Шпор, изпълнителният директор на компанията майка „Луфтханза“ потвърди, че

вторият пилот е натиснал бутона „заключено“, когато капитанът е искал да се върне в пилотската кабина.

Самолетът разполага с два кода за достъп през вратата. Единият е нормален, а вторият – авариен, ако отвътре няма отклик на заявката за влизане, обясни той. „Има един супер код, който може да бъде въведен. Ако на него няма отговор, вратата се отваря електрически. Но това може да бъде предотвратено, ако лицето в пилотската кабина е натиснало копчето „заключено“, когато звънецът звъни“, Шпор. „Или капитанът не е въвел супер кода, което не можем да си представим, или той го е въвел, но вратата е била блокирана отвътре“, заключи той, цитиран от ДПА.

От записите се разбира, че

пътниците до последно не са осъзнавали какво се случва.

Гласовете им се чуват едва в последния момент преди удара и смъртта им е била мигновена, каза още прокурорът. Той добави, че е започнало разпознаването на останките на пасажерите, което ще отнеме поне няколко седмици.

Робен каза също, че втората черна кутия още не е открита.

Междувременно австрийския вестник „Курир“ писа, че самолетът е бил ремонтиран на виенското летище „Швехат“ на 17 март вечерта. Повредено е било реле в управлението на самолета, което веднага е било подменено. Вестникът цитира представител на авиокомпания „Луфтханза“. Последвалата проверка на самолета с включени двигатели е минала без забележки, казва той.