Бенямин Нетаняху заяви, че протяга ръка за мир към палестинците, но потвърди че Израел трябва да остане силен, предаде Франс прес.

„Нашата ръка е протегната в знак на мир към нашите палестински съседи

и народът на Израел знае, че истинският мир, както и нашето бъдеще, ще бъдат сигурни, само ако Израел е силен“, каза Нетаняху пред репортери.

Същевременно президентът на Израел Реувен Ривлин официално

възложи на Бенямин Нетаняху да състави четвъртото си правителство.

65-годишният Нетаняху е премиер на Израел от 2009 г., а първият му мандат като правителствен ръководител бе от 1996 до 1999 г.

Той има срок от 28 дни, които евентуално може да се удължат с още 14 дни, да състави кабинета си.

Нетаняху заяви, че ще продължи да работи за спиране на готвеното международно споразумение по иранската ядрена програма.

„Ще съхраним съюза си с най-добрия наш приятел САЩ, но ще продължим да действаме за спиране на застрашителното за нас споразумение с Иран“, заяви Нетаняху.

Преди церемонията Ривлин открито разкритикува Нетаняху за негови изказвания в изборния ден на 17 март за гласуването на израелските араби. Нетаняху предизвика остри реакции в Израел и в чужбина с призива си към привържениците на партията му „Ликуд“ да отидат да гласуват, защото израелските араби са превозвани масово с автобуси пред урните от левите му съперници, за да свалят от власт правителството на десницата.

Дори президентът на САЩ Барак Обама разкритикува това изказване като намекна, че Нетаняху подкопава израелската демокрация.

„Високата избирателна активност е конкретно проявление на демокрацията, благо за демокрацията“, заяви Ривлин.

„Няма ли да е ужасно този демократичен дълг да се приема като проклятие, като повод за тревога? Човек, който се плаши от бюлетина в урна, накрая ще почне да вижда хвърляни от улицата камъни“, заяви израелският президент.