От тази година фермерите ще подават декларации, в които подробно са описани задълженията им, които трябва да спазват при кандидатстването за всяка една от всички валидни схеми.

С подписите си те трябва да декларират, че поемат ангажимент, ако не - подлежат на санкции или не получават директните плащания.

Внимание!
Когато кандидатстват по схемите за площ, преразпределително плащане, млад фермер, зелени директни плащания, схемите за плодове и полски и оранжерийни зеленчуци, за протеинови култури, за памук, за мерки 10, 11, 12 и 13 от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, земеделските производители ще бъдат длъжни да докажат, че към датата на кандидатстване площите са в добро земеделско състояние и са допустими за подпомагане на площ и като постоянни пасища. Трябва да декларират, че им е известно задължението да ги поддържат в това състояние до края на годината.

Ако дадени площи ще заявят за биологично земеделие, за тях кандидатите имат право на плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - т.е. зелени директни плащания.

За участие в схемата за единно плащане на площ /СЕПП/ се подава декларация, че фермерът знае, че плащанията му ще се намаляват с 5% за онази част от сумата, която надвишава левовата равностойност на 150 000 евро за съответната година.

Той декларира, че е известен и за таваните - т.е. че не се получават и плащания, които надвишават левовата равностойност на 300 000 евро след приспадане на свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за труд, които реално са изплатени, включително данъците и вноските за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост.

Фермерите също трябва да декларират, че са наясно за прилагане на намаления на плащанията по отношение на тези от тях, за които е установено, че след 18 октомври 2011 г. изкуствено са създали условия с цел избягване на намаленията и тавана на плащанията по схемата.

За участие в преразпределителното плащане
За /СПП/ земеделският производител трябва да декларира, че ще участва в допълнителното подпомагане за първите до 30 ха /300 декра/ по схемата за площ. Гарантира с подписа си, че не е разделил стопанството си след 18 октомври 2011 г. или ако го е направил е известен, че не се отпускат плащания за това. Това се отнася и за земеделски стопанства, които се оказват резултат на такова разделяне.

За зелените директни плащания
За /ЗДП/, която обхваща селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда, фермерите трябва да декларират, че за цялата си селскостопанска дейност и през цялата календарна година се ангажират да спазват за всичките си допустими площи тези практики, съгласно изискванията на чл. 43 от регламент 1307/2013.

Производителите трябва да са запознати и с изчисляване на дяловете на различните култури, отглеждани върху обработваема земя в периода от 15 май до 15 юли на годината на кандидатстване.

С подписа си още трябва да обещаят, че към датата на подаване на заявлението, не могат да преобразуват и разорават декларираните от тях площи за подпомагане, които попадат в обхвата на слой "Постоянно затревени площи". Слоят е одобрен от министъра на земеделието и храните.

Земеделските стопани още трябва да знаят и да декларират, че включените площи в слой "Постоянно затревени площи" могат да се декларират от тях за подпомагане само като постоянно затревени площи, а не като ниви например.

Ако заявените обработваеми земи са повече от 15 ха /150 декара/, тогава трябва да поемат ангажимент, че ще поддържат минимум 5% от тях като една или повече екологично насочени площи /ЕНП/, което тази година ще е новост за тях.

В тази схема, ако декларират площи с биологично земеделие, то тогава се смята, че те автоматично изпълняват изискванията за зелени директни плащания и ще получават подпомагане за тях. Но вече не могат да участват в декларирането на 5-те процента екологично насочени площи.

По схемата за младите земеделски стопани
За /МЗС/ се изисква да се знае, че при заявяване на схемата, кандидатите имат право на допълнително подпомагане за първите до 30 ха /300 декара/, за които имат право на подпомагане по СЕПП.

Те трябва да декларират, че през първата година на заявяване на схемата не са повече от 40-годишни и трябва да отговорят на изискванията за придобити професионални умения и познания в областта на земеделието.

За това е необходимо в срок до 1 декември на годината на подаване на заявлението да предоставят в съответната областна дирекция на фонд "Земеделие" документи.

Младите фермери декларират още, че стопанството им е създадено преди не повече от 5 години и знаят, че могат да получават плащане по схемата само през първите 5 години от създаването му.

Внимание: ако по тази схема се установи, че кандидат е предоставил неверни сведения, се налага санкция в размер на 20% от сумата, която бенефициентът е получил или би получил.

По схемата за обвързано подпомагане за млечни крави се декларира, че животните отговарят на изискванията на чл. 19, ал. 2 от Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, а животновъдният обект отговаря на условията на чл. 19, ал. 1 от Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Животновъдите поемат ангажимент да отглеждат заявените млечни крави най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявления за подпомагане.

По схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници
За /СКЮ/ животните трябва да отговарят на изискванията на чл. 20, ал. 2 от Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, също да се отглеждат най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявления за подпомагане.

За обвързано подпомагане за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол
Схемата /ЕЖСК/ изисква декларация, че животните отговарят на изискванията на чл. 21, ал. 2 от Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Още - че са под селекционен контрол и също трябва да се отглеждат най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявления за подпомагане.

За обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки
При /ДПЖ/ животните също трябва да се отглеждат най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден на заявлението.

Декларира се, че се носи наказателна отговорност по чл. 248а и/или чл. 313 от Наказателния кодекс за предоставени неверни данни. Животните е необходимо да отговарят на изискванията на чл. 22, ал. 2 от Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

За обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол
При /ДЖСК/ се изисква декларация, че животните отговарят на изискванията на чл. 23, ал. 2 от Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Още - че са под селекционен контрол и отговарят на изискванията на чл. 23, ал. 5 от Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Също има ангажимент да се отглеждат най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявления за подпомагане.

По схемата за биволи също е налице изискването за 80-те дни, и животните е необходимо да отговарят на изискванията на чл. 24, ал. 2 от Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

За плодове и зеленчуци - обвързано подпомагане
По схемите за обвързано подпомагане за плодове /СП/, зеленчуци /СЗ/ и зеленчуци - оранжерийно производство /СЗо/ трябва да се декларира, че фермерът ще получи минималния добив от заявените култури от декларираните площи съгласно приложение към Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

А кандидати, които декларират площи по схемите със сертифицирано биологично производство, е необходимо да получат добиви в размер най-малко 75% от него.

Внимание! Фермерите са длъжни още в периода от 1 до 31 януари на годината, следваща годината на подаване на заявлението, да представят в областната дирекция на фонд "Земеделие" декларация по образец за произведената през годината на кандидатстване продукция, както и документи, които доказват нейната реализация.

За подпомагане по схемата за преходна национална помощ за земеделска земя на хектар
При /СНДП/ фермерите трябва да знаят, че са допустими за субсидиране всички земеделски площи, които са допустими по СЕПП. Но изключение правят постоянно затревените площи /пасища, мери и ливади/, площите, на които се отглеждат винени сортове лозя и тютюн.

За преходна национална помощ за тютюн
При /НДТ/ се декларира, че фермерът продължава да извършва земеделска дейност и е запознат, че това изискване се приема за изпълнено, когато към момента на подаване на заявлението или на плащането на помощта е регистриран по реда на Наредба 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители. В другите случаи трябва да е вписан или в база данни за производителите на тютюн, и/или да е собственик на животно, животновъден обект или пчелно семейство, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Българската агенция по безопасност на храните. Или пък е необходимо да е декларирал най-малко 0,1 хектара земеделска площ в СИЗП за настоящата кампания.

През поне една от годините 2007, 2008 и 2009 трябва да е отглеждал тютюн, който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

За преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството
При /НДЖ1/ се подпомагат земеделски стопани, които продължават да извършват земеделска дейност и към последния ден на подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания и отглеждат в стопанствата си поне 70% от референтния брой животни.

За преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството
За /НДЖ3/ се изисква да се отглеждат най-малко 80% от заявените овце- майки и/или кози- майки по схемата, за срок най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявления.

За участие по мярка 13 от ПРСР
За плащания за райони с природни или други специфични ограничения са валидни подмерки 13.1 и 13.2. Заявените площи по мярка 13 от ПРСР трябва да се намират в обхвата, определен с Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват, приета с ПМС 30 от 15.02.2008 г.

За участие по мярка 12 от ПРСР
Тук спадат плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите. Площите, за които се кандидатства трябва да бъдат в обхвата на Директива 92/43/ЕИО и Директива 2009/147/ЕО, съгласно чл. 30 от Регламент (ЕС) 1305/2013.

Фермерът трябва да декларира, че ще спазва забраните и ограниченията, разписани в заповедите за обявяване на защитените зони по Натура 2000.

Не може да се заявяват за подпомагане едни и същи площи по мярка 12 "Плащания по Натура 2000" и Рамковата директива за водите, и по мярка 10 "Агроекология и климат". Изключение има при комбиниране на дейности по мярка 12 с направление въвеждане на сеитбообръщение.