Царският орел Кралчо, който беше спасен преди малко повече от година след прострелване, със съвместните усилия на Българскто дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани, беше намерен убит на 28 февруари от екип на БДЗП в района на Община Елхово.

След направена рентгенография в Центъра на Зелени Балкани беше установено, че в тялото на птицата има сачми.

Тъжната сага на Кралчо започна в края на януари 2014 г, когато служители на Община Свиленград намериха птицата в безпомощно състояние в района на с. Райкова могила.

Тежко пострадалият орел беше транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, където ветеринарните лекари направиха и невъзможното, за да го спасят.

Орелът беше със счупено крило и крак и 4 сачми в тялото. След много грижи, птицата успя да се възстанови и беше пусната в дивата природа на същото място, където бе открита. Преди това обаче на царския орел беше поставен сателитен предавател, предоставен от БДЗП, който да дава информация за неговите движения и местонахождение.

Орелът Кралчо не сформира двойка

след инцидента, а остана да се скита сам. В края на февруари тази година предавателят на Кралчо започна да излъчва наземен сигнал, който обикновено е знак за това, че птицата е в беда и не се движи.

За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя.Двама експерти на БДЗП посетиха мястото, от където бе последният GPS сигнал и откриха останки от птицата, както и нейния сателитен предавател. Тялото на мъртвия орел бе занесено в Центъра на Зелени Балкани, където беше направена рентгенография за установяване на причините за смъртта. Открити бяха отново сачми от прострелване, които този път са станали причина за мъчителния край на птицата.

Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс на Република България, чл. 278, ал. д, се наказва с глоба от 5 до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години.

Царският орел е една от най редките птици както в България, така и в световен мащаб. У нас са останали едва 25 двойки. Загиването на дори една птица, оказва драматично влияние върху националната популация на вида, тъй като представлява 4% от нея.

С подобни бракониерски дейности се посяга на един национален символ, какъвто е царският орел

и се компрометират дългогодишните усилия на природозащитната общност за спасяването на вида в дивата природа в национален и световен мащаб.

Този случай, както и регистрираните през миналата година случаи на простреляни други видове орли, включително морски орел, показват нуждата от промени в ловното законодателство, както и въвеждането на проверовъчни изпити за ловците от районите, където е регистриран отстрел на защитени видове.