Не съм склонен да оттеглям моята оставка, добре обмислено ми е решението. Изслушвам аргументите и на парламентарно представените политически сили, но става дума и за някакво лично решение, основано на сериозни юридически аргументи.

Това заяви Веселин Вучков, който по-рано днес подаде оставка, предаде репортер на БГНЕС. По време на изявлението си в парламента, Вучков бе следван плътно от Цветан Цветанов, който също взе отношение по въпроса.

Основен мотив за оставката на Вучков са юридически пречки в приетите в Закона за сектор сигурност разпоредби. "Мотивите ми бяха основани на това, че в петък внесох в МС предложение за процедура. Категоричен съм, че такава процедура трябва да има. Изтъкнах допълнителен юридически аргумент, на 1 юли 2014 държавата и МВР създават нов закон с нова процедура, тогава МС директно е приложил новата процедура, без да споменава старата процедура", коментира Вучков.

В петък получих от МС становище, според което след като липсват указания, няма как да се стартира нова процедура за председател на ДАНС и за главен секретар на МВР. След като миналата година е приложена новата процедура, по същата логика и сега трябва да се приложи новата процедура. Ако не се приложи новата процедура, значи е опорочено прилагането й и през миналата година. Това са ми аргументите, поради които смятам, че трябва да подам оставка. Изложих същите аргументи пред лидерите на част от ПГ, които подкрепят правителството, обясни Вучков.

Тук Цветан Цветанов се намеси и заяви, че няма внесена оставка. "Приемането на оставката става в пленарна зала. Като приключат разговорите с премиера и Вучков, тогава ще имаме окончателно решение. Надявам се да не се стигне до внасяне на оставка на Вучков в НС", каза още Цветанов.

На днешното заседание на правителството се очакваше Веселин Вучков да предложи кандидатура за нов главен секретар на МВР. Предложението е необходимо и заради изискването на променения Закон за МВР, най-висшата професионална длъжност във вътрешното ведомство, да се избира по предложение на правителството и с указ от президента.

Натискът за смяната на настоящия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който бе назначен в рамките на мандата на вътрешния министър Цветлин Йовчев, идва основно от Реформаторския блок и от близките до председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Основните аргументи на противниците на Лазаров са свързани с акцията в Лясковец, при която бе убита барета от СОБТ, както и с разкритията около операция "Червеи". Самият главен секретар отхвърля обвиненията за случая "Лясковец". В последните седмици Лазаров многократно заяви, че не е бил информиран за действията на ДАНС по "Червеи".

Премиерът Бойко Борисов избягва да коментира темите за рокади по върховете на службите. В интервю за Нова телевизия, преди повече от месец, обаче, Борисов даде да се разбере, че към онзи момент няма намерение да се разделя със Светлозар Лазаров.