Северна Корея смята започналите американско-южнокорейски военни маневри "Кий ризолв" и "Фоул ийгъл" за "агресивна акция в рамките на стратегията на САЩ, насочена към сваляне на социалния строй в народната република". Това заяви днес говорител на външното министерство в Пхенян, предаде ТАСС.

Дипломатът предупреди, че "при най-малката провокация от страна на САЩ (по време на учението, бел. на ТАСС) КНДР е готова в отговор да започне велика война за ново обединение на родината".

Чрез военен натиск САЩ "се стремят да отнемат от КНДР възможността да фокусира вниманието си върху икономическото строителство и повишаването на народното благосъстояние, да не допуснат нормализация на отношенията между Севера и Юга на Корейския полуостров", твърди Пхенян.

С тази цел САЩ "създават напрежение на Корейския полуостров, за да оправдаят увеличаването на американския военен потенциал в целия Азиатско-Тихоокеански регион", се казва в изявлението.

Тази година Северна Корея заяви, че е готова да обяви мораториум върху ядрените опити срещу временен отказ на САЩ и Южна Корея от редовните мащабни военни учения, и предложи преговори по въпроса, напомни говорителят.

Американското правителство обаче отхвърли тази инициатива, а президентът Барак Обама заяви, че има решение за нови санкции срещу КНДР. Северна Корея "е готова за всякакъв вид война със САЩ", а "народната армия ще реагира на враждебната политика на Вашингтон със справедливи удари за възмездие", увери дипломатът.

Учението "Кий ризолв" се осъществява чрез компютърна симулация. В него участват 10 000 южнокорейски военни и 8600  американски военни. За първи път ръководната роля в него е поверена на южнокорейския генерален щаб. Ще се включат също военни от Великобритания, Австралия, Дания, Канада и Франция.

В учението "Фоул ийгъл" участват 200 000 южнокорейски военни и 3700 американски военни. Това са реални маневри с участието на сухопътни войски, военновъздушни и военноморски сили, също и на военни разузнавачи.