Британският телевизионен канал „Скай нюз“ разпространи снимка на Мохамед Емуази – мъжа, за когото се предполага, че е екзекуторът от видеата с обезглавявания на западни заложници на „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), станал известен като Джон Джихадиста (Джихади Джон). (Вж. снимката)

Това е първата снимка на Емуази като възрастен, която се появява в публичното пространство, откакто вчера Би Би Си и в. „Вашингтон пост“ го посочиха като Джон Джихадиста. Британските медии по-рано публикували снимка на родения в Кувейт Емуази като ученик. (Вж. снимка)

Снимката е от студентските години на Емуази. На нея той е с мустаци и козя брадичка и носи бейзболна шапка с монограм на американския тим „Питсбърг пайрътс“, съобщи Ройтерс.

„Скай нюз“ съобщи, че снимката е била взета от архива на Уестминстърския университет, където Емуази е учил между 2006 и 2009 г. информационни технологии и бизнесмениджмънт.

Джон Джихадиста се появяваше във всяко видео, показващо обезглавяване на американски, британски и сирийски заложници, винаги маскиран, облечен в черно и размахващ нож.

Правозащитната организация „Кейдж“ твърди, че британското контраразузнаване МИ-5 се е опитало да вербува Емуази, съобщи ТАСС. По-късно той е бил в списъка с терористи, наблюдавани от МИ-5, и през 2010 г. са му били наложени ограничения за пътуване в чужбина. Въпреки това той успял да се добере до Сирия още през 2012 г.