Цената на електроенергията от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде 75 долара на мегаватчас, а нетната текуща цена на проекта ще бъде 7,762 млрд. долара, без да се включват разходите по извеждане от експлоатация.

Това показват изчисленията на компанията "Уестингхаус", която представи своя икономически анализ петък по време на дискусията "Енергийна сигурност и потенциал за енергийна диверсификация - Проектът 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй".

Според прогнозите на компанията цена на произведения ток от 75 долара би покрила разходите по изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Ръководството на "Уестингхаус" се надява проектът да получи одобрението на българската държава и да започне да се развива.

Около три години ще бъдат необходими за финансовото структуриране на проекта, а най-рано електроенергия ще може да започне да се произвежда от 2025 г., прогнозират от компанията

Пред журналисти Майкъл Кърст, вицепрезидент на "Уестингхаус" "Стратегически проекти" за Европа, Среден Изток и Африка, посочи, че базовата цена само за построяване на реактора е 5,3 млрд. долара и това е най-ниската подобна цена в света.

Всички останали разходи - за изграждане на инфраструктура, както и финансови разходи, трябва да се добавят върху тази сума. Един от големите фактори за всеки дългосрочно развиващ се проект са именно финансовите разходи и цената на лихвите върху инвестицията, подчерта Кърст.

Когато ядреният реактор започне да произвежда енергия, ще се правят отчисления за бъдещото извеждане на реактора; при положение, че блокът ще работи 60 години, това няма да е проблем, коментира пред журналисти Кърст.

"Цената от 75 долара на мегаватчас ще бъде цената, която реакторът започне да работи. Към нея ще се добавят и разходи за гориво и оперативни разходи", уточни още Майкъл Кърст.

Днес имаме исторически най-ниските нива на лихви и затова е добре именно сега да се инвестира, смятат от компанията.