Мексиканските власти обявиха, че са заловили най-издирвания наркобос в страната – Сервандо Гомес, известен с прякора Учителя, предаде Ройтерс.

49-годишният Гомес, който е бивш училищен преподавател, беше главната мишена на усилията на властите да си възвърнат контрола в щата Мичоакан. Щатът е арена на сблъсъци между оглавявания от Учителя картел „Рицари тамплиери“ и тежко въоръжените граждански групи за поддържане на реда, опитващи се да изгонят бандитите.

Полицията съобщи, че е заловила Гомес в столицата на Мичоакан – Морелия. Заедно с него са били арестувани още хора.

Залавянето на наркобоса е успех за президента Енрике Пеня Нието в борбата му с насилието на наркокартелите. Арестът идва в момент, когато Нието се опитва да успокои обществения гняв, породен от насилието, безнаказаността и корупцията в Мексико след отвличането и вероятното избиване на 43 студенти от корумпирани полицаи, действали в съюз с бандити.

То става година след залавянето на най-известния мексикански наркобос Хоакин Гусман, по-известен като „Ел Чапо“ (Късия), главатар на една от най-могъщите престъпни организации за трафик на наркотици в света – картела „Синалоа“.