Да се изпиват няколко чаши кафе дневно, означава да бъде намален рискът от множествена склероза. Това разкрива анализ на проучвания, направени в Швеция и Съединените щати, според публикация, качена в четвъртък на интернет страницата на Американската академия по неврология.

"Употребата на кофеин вече бе свързана с намаляването на риска от болестта на Паркинсон или Алцхаймер. Нашето изследване показва и потенциалните му защитни реакции срещу множествената склероза", казва д-р Йелън Моури (Ellen Mowry), която е невролог в медицинския факултет на университета "Джон Хопкинс" в Балтимор и водещ автор на този анализ. Това "подкрепя идеята, че веществото би могло да има полезни за мозъка ефекти", добавя тя.

Резултатите ще бъдат представени на годишната конференция на Американската академия по неврология, която ще се проведе във Вашингтон от 18 до 25 април.

Изследователите анализираха шведско проучване, включващо 1629 души, засегнати от множествена склероза, и 2807 здрави хора. Те са анализирали и данни от изследване, направено в САЩ, на 1159 души с тази болест, и 1172 здрави хора.

Изследванията установяват навиците за пиене на кафе сред участниците с множествена склероза, между една и пет години преди появата на симптомите (в САЩ) и до десет години преди това в шведската група. Изследователите ги сравнили с употребата на кофеин от здравите участници за същите периоди.

Взети са под внимание и други фактори като възраст, пол, индекс на телесна маса и навиците за излагане на слънце.

Тези, които изобщо не са пиели кафе, са били изложени на 1,5 пъти по-висок риск да развият множествена склероза, отколкото тези, които са пиели най-малко шест чаши дневно.

В американския списък увеличеният риск от множествена склероза е подобен, но в сравнение с тези, които консумирали най-малко четири кафета дневно една година преди появяването на симптомите.

"Кофеинът би следвало да стане обект на изследвания в областта на въздействието върху пристъпите и уврежданията при множествена склероза", казва д-р Моури.

Множествената склероза е хронично автоимунно неврологично заболяване на централната нервна система.