Европейската комисия днес предупреди България, че не е въвела изцяло европейските правила за издаване на шофьорски книжки. Ако властите не започнат да ги прилагат, Комисията може да заведе дело срещу страната ни в Съда на ЕС, съобщава „Клуб Z”.В процедурата за нарушение България е заедно с още 17 държави-членки. Тя засяга прилагането в националното законодателство на директива 126 на ЕС от 2006 година.

Комисията иска България да се свърже с европейската мрежа за свидетелства за правоуправление (RESPER). Чрез нея националните власти обменят информация, така че едно лице да не може да има повече от една шофьорска книжка.

Системата служи да предотвратява случаи, в които водач, чието свидетелството е отнето в една страна, да си извади такова в друга.

Затова Комисията иска България да приеме законодателство, че не признава шофьорски книжки от други страни в ЕС издадени на българи, чиито свидетелства са били отнети у дома.

Страната ни днес стана обект на още две процедури за нарушение в предсъдебна фаза. И двете са за неправилно въвеждане на европейско законодателство - директива за железопътната безопасност и директива за борбата с вредните организми в земеделието.