Институтът по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" в Русе отбеляза днес празника на лозаря Трифон Зарезан. Събитието бе уважено от зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, която се включи в зарязването и поливането с вино на младите лози.

Институтът разполага с 35 дка лозови масиви, но по-важното са сортовете, които се отглеждат. Генофондът се състои от над 2600 образци на различни сортове и селекционни видове, разказа директорът Галина Дякова. Последните създадени нови сортове са "Зорница" и "Тангра", които са безсеменни и едри, направени специално за винопроизводството. Към тях, както и към сортовете "Велика" и "Сияна", има изключително голям интерес.

"Велика" е и най-едрото грозде в Европа до този момент. В страната и в чужбина институтът има насаждения със сорта "Велика", който е внедрен и в Мароко. Заради благоприятните условия сортът е направил зърна, два пъти по-големи от тези в България. В момента се правят изпитания на още два нови сорта – винени, бели, с мискетов аромат, които са подходящи за екологично лозарство, тъй като имат почти пълна устойчивост на болестите и няма да се налага третиране с препарати за растителна защита.

Отсега институтът се подготвя за 110 години от създаването си, като по случай 150 години опитно дело в България, през юни ще организира юбилейна научна конференция. Тя ще бъде на тема "Научните изследвания в земеделието – вековна традиция и нови знания" и ще се проведе в Русе под патронажа на министъра на земеделието и храните.