Американец, който от двайсет години чакаше изпълнение на смъртната си присъда заради предполагаемо убийство, беше пуснат на свобода, предаде Асошиейтед прес.

Съдия постанови, че 42-годишният Джърмейн Райт, обвинен за убийството на 66-годишен служител на магазин за спиртни напитки, извършено на 14 януари 1991 г. в щата Делъуеър и осъден на смърт година след това въз основа на направени самопризнания, трябва да е на свобода.

Съдията по случая Джон Паркинс прецени, че показанията на Райт са били взети в момент, в който той е бил под влияние на хероин и се е държал странно – факт, пренебрегнат от разпитващите го. Освен това разпитът продължил 13 часа в стая без прозорци и с размери 13 на 10 метра, където Райт бил закопчан с белезници за масата.

Разпитващите го не му обяснили добре правата му във връзка със самообвиняването и във връзка с назначаването на адвокат.

Резултатът от този разпит и тези така наречени самопризнания бил, че те не съвпадали с физическите доказателства и с разкази на очевидци, постанови съдията по случая.
Прокуратурата обжалва решението.