В деня на национален траур в страната положението е бедствено заради проливните дъждове и ураганния вятър. Поредица от инциденти, завършили трагично, също белязаха днешния 1 февруари, предаде репортер на БГНЕС.

Жилища бяха залети от водата, спряно бе електричеството на хиляди българи, мъж и дете се удавиха в приток на р. Струма, трима туристи изчезнаха в Рила, жена намери смъртта си на пътя, дерайлираха вагони на пътнически влак, мъж и жена загинаха в Девин.

Съпрузи загинаха, след като паднаха с колата си от мост в Девин. След падането, водата е изхвърлила семейството от джипа им и те не са оцелели.

Нелеп трагичен инцидент отне живота на 30-годишна жена от Бяла. Изгнило дърво паднало върху движещия се автомобил и клоните са пронизали смъртоносно пътничката. Тя е починала на операционната маса в русенската болница.

Три пътни инцидента станаха в рамките на 30 минути при тунела край с. Железница. За щастие без пострадали. Във верижните сблъсъци участваха общо 9 автомобила, всички се движели в посока Благоевград. 40-годишна жена загина на Главен път Е-79 в Кресненското дефиле при друг инцидент. Автомобил Ситроен с благоевградска регистрация, движещ се в посoка Кресна минал през насрещната лента, преобърнал се няколко пъти през таван и спрял на сантиметри преди буйните води на р. Струма. Заради преобръщанията, жената е загинала на място.

Приток на река Струма днес изхвърли труп на мъж край санданското село Илинденци. Мъжът е на 47 години и паднал заедно с детето си. 9-годишното момче също бе открито мъртво малко по-късно.

За щастие благополучно приключи друга спасителна операция. Трима туристи на възраст между 25 и 30 години от Пловдивско се изгубиха в събота вечерта на надморска височина над 2200 метра в Рила. Те бяха открити в добро състояние след едно денонощие в планината.

При пожар в стая на болнично заведение на ул. "Коматевско шосе" в Пловдив пострада 39-годишен мъж от село Калояново. Той е настанен в клиника с 30% изгаряния по тялото, без опасност за живота.

В центъра на София мъж, за когото има информация, че има психични проблеми, се барикадира в дома си и отказваше да излезе оттам. Той се беше затворил още от предния ден и хвърляше предмети по минувачите на улицата. Полицията го изведе по-късно през деня и предстои да бъде настанен за лечение.

Тази сутрин локомотивът и двата вагона на пътническия влак София – Карлово дерайлираха във входните стрелки на гара Стряма. Във влака са пътували 15 пътници, сред които няма пострадали. Вследствие на обилните валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната. Влаковото движение бе спряно, поради наводнен железен път, липса на напрежение в контактната мрежа, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура. Към късния следобед продължават възстановителните дейности по железопътната инфраструктура.

Заради проливните дъждове и ураганния вятър, бедствено е положението в редица райони на Източна и Южна България. Над 300 служители на вътрешното министерство работят за преодоляване на последствията от усложнената оперативна обстановка в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград и Варна. В област Бургас е регистрирано свлачище, което затвори за преминаване Рижкия проход. Наводнена е основно северната част на бургаски квартал. Водата заля трафопост и прекъсна електрозахранване в друг район. Има наводнени къщи, приземни етажи и подлези. В с. Дебелт от наводнени постройки бяха евакуирани 10 души. Създадените групи за наблюдение са регистрирали покачване нивото на водата в язовира до с. Зорница. На територията на област Бургас, поради наводнение на пътното платно затвориха главен път Бургас - Варна /за леки автомобили/, пътят Обзор - Варна и пътят Бургас - Средец в района на с. Константиново.

В Благоевградско само тази сутрин бяха получени над 30 сигнала за отводнявания и отстраняване на паднали дървета. Регистрирано е повишаване на нивото на реките в областта /Струма с около 60см/. Паднали камъни и дървета имаше на пътното платно на пътища. Обявено е бедствено положение на територията на община Девин. В област Сливен активизирано свлачище затвори за движение е едното платно на път. В гр. Дългопол са наводнени къщите, разположени в ниската част на населеното място. На територията на общината е обявено бедствено положение. В Община Провадия река Анадере е излязла от коритото си и е наводнила дворове, постройки и земеделски земи в 5 села. На територията на община Кърджали преливат микроязовирите на селата Невестино и Македонци. Активирано е свлачище, пътят Кърджали-Хасково през село Мост е непроходим. На територията на област Добрич в 3 села има залети земеделски земи, дворове на къщи.

Областният управител на Кърджали Илия Илиев свика кризисния щаб заради ситуацията с пороищата, започнаха огледи на пораженията и усилия за отстраняването им. Прекъснато бе електрозахранването на десетки селища в Източните Родопи заради скъсани от ураганния вятър проводници. От МОСВ през деня съобщиха, че няма възникнали критични ситуации вследствие на преливане на язовирите, определени в предаварийно състояние.